Asperges met witte wijnsaus, gebakken zalm en zeekraal

Asperges met witte wijnsaus en gebakken zalm

Yes, ze zijn er weer! De heerlijke witte asperges, vers van het land! Ik moet toegeven dat ze echt van de boer een stuk lekkerder zijn dan uit de supermarkt. Ze smaken een stuk sappiger en ik vind het kopje vaak wat bitter bij asperges uit de supermarkt, daar had ik met deze verse asperges helemaal geen last van! Tip van mij dus: haal je asperges vooral zo vers mogelijk. Check de versheid door ze langs elkaar te wrijven. Als ze een soort piepend geluid maken, zit je goed 🙂

Goede asperges hebben niet zo heel veel nodig, dus ik hield mijn gerecht vrij simpel deze keer. Met een stukje gebakken zalm (mét crispy skin!) en een heerlijk sausje erbij. Vervolgens maak je het af met wat zeekraal en citroenrasp die het plaatje afmaken. Zo krijg je namelijk een romig en toch fris gerechtje, met de heerlijke sappige asperges natuurlijk!

Een paar tips om je zalmhuid zo crispy mogelijk te krijgen!

  • Zorg dat er geen schubben meer op de huid zitten, in het recept leg ik je uit hoe je de zalm zelf kunt ontschubben.
  • Als je er tijd voor hebt, dep de zalm dan goed droog en leg ‘m een half uur tot een uur in de koelkast (huidkant boven) niet afgedekt, zodat de zalmhuid nóg droger wordt. En hoe droger de huid, hoe krokanter die wordt!
  • Kruid de zalmhuid goed met zout, ook dat onttrekt weer vocht, maar doe dit pas net voordat je de zalm gaat bakken anders onttrekt het weer té veel vocht.
  • Gebruik een pan waar de zalm precies in past, zo wordt de hitte het beste verdeeld. Dit werkt vaak beter dan een (veel) te grote pan.
  • Zorg voor een goede laag olie in de pan, het liefst bedekt de olie de hele bodem.
  • Verhit de olie goed, maar niet te heet. Als je olie begint te walmen/roken dan ben je te ver. Ga uit van middel/middelhoog vuur.
  • Druk de zalm direct wat aan zodra je ‘m in de pan legt. Zo zorg je ervoor dat de huid de pan op alle plekken raakt en deze dus ook helemaal krokant wordt.
  • Bak ‘m 90% van de tijd op de huidkant en maar heel kort op de andere kant.

Geniet ervan!

Asperges met witte wijnsaus, gebakken zalm en zeekraal
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Asperges met witte wijnsaus en gebakken zalm

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 2 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 kilo witte asperges

Witte wijnsaus

  • klontje boter
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el bloem
  • 100 ml visfond
  • 200 ml witte wijn
  • 125 ml slagroom
  • paar takjes verse tijm
  • peper en zout
  • 100 gram Hollandse garnaaltjes

Gebakken zalm

  • 2 zalmfilets met huid
  • olijfolie
  • zeekraal
  • 1 citroen

Instructies

Asperges bereiden

  • Schil de asperges (als je ongeschilde asperges hebt gekocht) en snijd zo'n 2 cm van de onderkant van de steel af. Kook de asperges in een wijde pan, waarin ze kunnen liggen, in zo'n 8 minuten gaar. Zet daarna het gas uit en laat de asperges zo'n 10 tot 15 minuten in het kookvocht doorgaren. Ondertussen kun je de rest doen.

Witte wijnsaus

  • Maak de sjalot en de knoflook schoon en snipper beiden. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak hier de sjalot en knoflook heel even in aan. Voeg dan de bloem toe en bak dit ook eventjes mee. Voeg het visfond, de wijn en room toe. Leg het bosje tijm er in en breng op smaak met peper en zout. Breng tegen de kook aan en laat inkoken tot een mooie wat dikkere saus. Zeef de saus en roer er vervolgens de Hollandse garnaaltjes doorheen.

Gebakken zalm

  • Check of de zalmfilets ontschubd zijn. Dit kun je gemakkelijk checken door er met je vinger (of de scherpe kant van een mes) overheen te gaan. Komen er doorzichtige schubjes vanaf? Dan is de zalm nog niet ontschubd en moet je dat zelf nog doen. Ga daarvoor met de scherpe kant van een mes tegen de schubben in over de zalmhuid, dan schraap je ze er zo af.
  • Was de zalm even af en dep heel goed rondom droog. Kruid met zout (geen peper, want dat kan aanbranden) en verhit een laagje olijfolie in een pan waarin de zalm precies past. Verhit de olie totdat deze warm is, maar niet rookt.
  • Leg de zalm op de huidkant in de pan en druk even aan met een spatel zodat de huid de pan goed raakt. Laat de zalm op deze kant bakken totdat de garing tot ongeveer driekwart is opgetrokken aan de zijkanten. Draai 'm dan om en bak nog maximaal 1 minuut op de andere kant.
  • Serveer de zalm met de huidkant boven, de asperges ernaast met de witte wijnsaus. Verdeel de zeekraal er overheen en rasp de schil van de citroen over de asperges.

1 reactie

  1. 5 sterren
    Heerlijk recept.
    Heb de saus een beetje opgepept met een schepje grove mosterd, want ik voeg liever geen zout apart toe. En bouilon gebruikt (geen fond in huis). Gaat prima als je de bouillon niet te dun maakt.
    Een kanttekening bij de asperges: 8 minuten is prima voor gemiddelde asperges (AA), voor dikke (AAA) is 10 minuten beter.

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.