Zalm quiche met witte asperges

Zalm quiche met witte asperges

Ik merk nu dus dat ik eigenlijk niet vaak genoeg quiche eet, want dat is gewoon echt superlekker! Als ik quiche eet, maak ik wel ook altijd het deeg zelf. Helemaal niet moeilijk namelijk, maar je krijgt er zo’n superheerlijke korst van! Je maakt namelijk een heerlijk kruimelig deeg dat zo bros is, dat het heerlijk past bij de vaak wat vettigere en romige vulling. Echt een perfecte combinatie! En het deeg maken is zeker niet moeilijk. Je moet er alleen wel eventjes de tijd voor nemen. En het fijne van dit recept is dat je eigenlijk deeg voor 2 quiches maakt. Dus voor de volgende keer kun je gewoon je deeg uit de diepvries gebruiken! 😉

Ook merk ik dat ik niet vaak genoeg asperges eet en zeker de witte niet! Terwijl deze natuurlijk echt superlekker zijn. In dit recept dus 2 dingen, die ik vaker moet maken en eten 😉 een mooie brosse quiche gevuld met zachte witte asperges en heerlijke zoutige gerookte zalm. Een wat andere combinatie dan de traditionele combi met ham en gekookt ei, maar zeker niet minder lekker.

In principe is deze zalm quiche helemaal niet moeilijk om te maken. Het enige wat je nodig hebt is wat tijd. Het deeg moet namelijk even rusten en je hebt wel een totale baktijd van 40 minuten nodig om je asperge quiche mooi gaar te krijgen. Maar dat is zeker elke minuut waard!

Smakelijk 🙂

Zalm quiche met witte asperges

Zalm quiche met witte asperges

Voorbereiding 30 min
Bereiding 40 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 10 min
Porties: 1 quiche

Extra benodigdheden

  • quichevorm
  • bakbonen

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 tl zout

Vulling

  • 500 gram witte asperges
  • 200 gram gerookte zalm
  • bosje verse peterselie
  • 200 ml crème fraîche
  • 4 eieren
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • peper en zout

Instructies

  • Maak het deeg door de bloem in een kom te doen en hier de boter in blokjes bij te doen. Voeg het ei en het zout toe en kneed tot een mooi soepel deeg. Rol het deeg tot een bolletje, pak in met plasticfolie en laat een half uurtje rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil ondertussen de witte asperges en snijd de onderkant er vanaf. Snijd in hapklare stukjes en kook de asperges ongeveer 4 minuten in gezouten water beetgaar. Spoel af met koud water en zet opzij. Snijd de gerookte zalm in stukjes en hak de verse peterselie fijn. Meng de asperges met de zalm en de peterselie en zet opzij.

Quichebodem bakken

  • Je hebt best wel veel deeg gemaakt. Ik gebruik meestal de helft van het deeg en vries de andere helft in. Eigenlijk zou je de halve hoeveelheid moeten hebben, maar dat gaat lastig met een half ei ;). Rol al je deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap die wat groter is dan je quichevorm. Rol de lap om je deegroller en til het zo boven de quichevorm, je kunt het deeg nu weer afrollen zodat het mooi in de quichevorm past. Haal het overtollig deeg weg, pak in in plasticfolie en vries in. Maak met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg er een vel bakpapier in en doe hier de bakbonen in. Je kunt eventueel ook gedroogde bonen gebruiken als verzwaarders. Ik gebruik bijvoorbeeld gedroogde kikkererwten. Bak de bodem zo 15 minuutjes in de voorverwarmde oven
  • Haal na 15 minuten de bakbonen en het bakpapier er uit en bak de bodem nog 5 minuutjes. Maak ondertussen de vulling door de crème fraîche los te kloppen met de eieren, de geraspte kaas en wat peper en zout. Haal de quichebodem uit de oven en verdeel hier de witte asperges en zalm overheen. Giet hier vervolgens het ei-crème fraîche mengsel overheen en bak de quiche in 20 minuutjes gaar. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling