Kabeljauw met witte wijnsaus en Hollandse garnaaltjes

Kabeljauw met witte wijnsaus en Hollandse garnaaltjes

Ik heb een prachtig kerstrecept voor je! Zelf eet ik als hoofdgerecht vaak vlees met Kerst, maar waarom eigenlijk? Een goed visgerecht is minstens zo lekker. Daarom bakte ik een heerlijk kabeljauwhaasje, waar ik een een superlekkere witte wijnsaus bij maakte met Hollandse garnaaltjes. Omdat kabeljauw een erg zachte en subtiele vis is, is het lekker om deze wat ‘op te pimpen’ met aanvullende smaken. De witte wijnsaus past er bijvoorbeeld perfect bij, zeker met de zoete Hollandse garnaaltjes er doorheen.

Wel heeft de vis dan ook wat sterkere, zoute, smaken nodig. Deze voeg je toe door het gerecht te garneren met heerlijke knapperige zeekraal en zalmeitjes die in je mond uit elkaar spatten. Als je alles bij elkaar in één hap eet, dan proef je hoe superlekker het is en hoe goed de smaken elkaar aanvullen 🙂

Zet jij dus weer eens vis op het menu met jouw etentje? Of het nou je kerstdiner is of een ander (luxe) etentje voor vrienden of familie. Deze kabeljauwhaasjes met witte wijnsaus zijn een gegarandeerde hit!

Smakelijk 🙂

Kabeljauw haasje met witte wijnsaus, Hollandse garnaaltjes en zeekraal
0 van 0 stemmen

Kabeljauw met witte wijnsaus en Hollandse garnaaltjes

Voorbereiding 10 min
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 40 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Witte wijnsaus

  • klontje boter
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • klein bosje tijm
  • 1 el bloem
  • 100 ml visfond
  • 200 ml witte wijn (die je zelf lekker vindt)
  • 125 ml slagroom
  • peper en zout
  • 100 gram Hollandse garnaaltjes

Bloemkoolpuree

  • 1 bloemkool
  • 1,5 liter visbouillon
  • scheutje room
  • klein kopje warme melk
  • zout (en eventueel peper)

Kabeljauwhaasjes

  • 4 kabeljauwhaasjes op kamertemperatuur
  • zout en peper
  • klontje boter

Garnering

  • zeekraal
  • zalmeitjes

Instructies

Witte wijnsaus

  • Maak de sjalot en de knoflook schoon en snipper beiden. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak hier de sjalot en knoflook heel even in aan. Voeg dan de bloem toe en bak dit ook eventjes mee. Voeg het visfond, de wijn en room toe. Leg het bosje tijm er in en breng op smaak met peper en zout. Breng tegen de kook aan en laat inkoken tot een mooie saus. Zeef de saus en roer er vervolgens de Hollandse garnaaltjes doorheen.

Bloemkoolpuree

  • Verdeel de bloemkool in roosjes en kook deze in de bouillon in zo'n 10 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van de roosjes). Maak de bloemkoolpuree vervolgens door de bloemkool samen met de kookroom, een soeplepel bouillon en de warme melk te pureren in de keukenmachine. Breng goed op smaak met zout (en eventueel peper).

Kabeljauwhaasjes

  • Kruid de kabeljauw aan beide kanten met peper en zout. Verhit de boter in een koekenpan (met anti-aanbaklaag) en bak de kabeljauw een paar minuutjes op de ene kant. Als deze goed loslaat, kun je 'm omdraaien. Bak 'm dan nog heel eventjes op de andere kant. Als de vis 'flaky' is, dan is ie goed!

Gerecht afmaken en serveren!

  • Schep wat boemkoolpuree op een bordje en smeer dit met de bolle kant van een opscheplepel uit tot een mooie veeg. Leg daar het kabeljauwhaasje op. Giet wat witte wijnsaus over de kabeljauw en garneer met de zeekraal en zalmeitjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling