Gevulde aardappelpasta met tomatenschuim

Gevulde aardappelpasta met tomatenschuim

Een flink recept, maar dan heb je ook wel wat! Zelf pasta maken is altijd een flinke klus, maar deze pastabuideltjes zijn echt wel anders dan de pasta die je gewend bent. En je serveert het ook nog eens met een heerlijk schuim van tomaten! Belangrijk om een dag van te voren te beginnen zodat je voldoende tijd hebt om de tomaten uit te laten lekken.

Begin ook op tijd met de pasta. Pasta maken kost toch altijd wat meer tijd en werk dan je denkt. Deze pasta is anders dan je gewend bent, dit is namelijk een traditionele pasta uit Sardinië en wordt ook wel Culurgione genoemd. En wil je ze ook in de traditionele vorm vouwen, bekijk dan even deze video voor de techniek. Ik moest ook even oefenen, maar uiteindelijk vond ik ze best mooi gelukt 😉

Je hebt best wel wat keukenspullen maken om deze culurgione pasta te maken, maar in principe kan het ook zonder, maar dan is het resultaat net wat anders en kost het je waarschijnlijk wat meer tijd.

  • Heb je geen pastamachine, dan kun je het pastadeeg ook uitrollen met een deegroller
  • Heb je geen kaasdoek, dan kun je een schone (fijne) theedoek gebruiken
  • Heb je geen pureeknijper? Zorg dan dat je met een pureestamper de puree toch extra fijn stampt
  • Heb je geen siphon/slagroomspuit? Je kunt het tomatenmengsel ook opschuimen met een mixer. Het wordt dan wel een stuk minder luchtig dan met een siphon

Enjoy!

Pasta gevuld met aardappel, met tomatenschuim
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Gevulde aardappelpasta met tomatenschuim

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 30 minuten
Uitlekken:1 dag
Totale bereidingstijd: 1 dag 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • kaasdoek optioneel
  • pureeknijper optioneel
  • pastamachine optioneel
  • siphon of slagroomspuit met 2 patronen

Ingrediënten

  • 1 kilo romatomaten
  • 1 tl zout

Pastadeeg

  • 350 gram pastabloem tipo 00
  • 150 ml warm water
  • scheutje olijfolie
  • mespunt zout

Aardappelvulling

  • 5 middelgrote aardappelen iets kruimig
  • bosje verse basilicum
  • 100 gram geraspte pecorino
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje olijfolie
  • zout en peper

Tomatenschuim

  • mespunt vetsin
  • 2 gelatineblaadjes

Garnering

  • cherrytomaatjes
  • zwarte peper
  • extra geraspte pecorino

Instructies

  • Pureer de romatomaten en meng met het zout. Laat dit uitlekken in een vergiet met kaasdoek (of schone theedoek) en vang het tomatenvocht op. Zet dit afgedekt een nacht in de koelkast.

Tomatenschuim maken

  • Week de gelatineblaadjes zo'n 10 minuten in wat koud water.
  • Knijp voorzichtig al het vocht uit de tomaten, stop als het vocht troebel wordt. Verwarm het tomatenvocht en los hier de gelatineblaadjes in op en roer er de vetsin doorheen.
  • Doe over in de siphon en schud er 2 patronen in. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Pastadeeg maken

  • Kneed de bloem en het water met een scheutje olie en wat zout tot een mooi samenhangend en egaal deeg. Pak in met wat plasticfolie en laat ten minste 30 minuten rusten.

Aardappelvulling

  • Maak ondertussen de vulling. Schil de aardappelen, snijd in even grote stukken en kook ze in ruim gezouten water mooi zacht, in zo'n 20 minuutjes.
  • Pureer de aardappelen zo fijn mogelijk, het liefst met een pureeknijper. Doe in een kom en breng op smaak met peper en zout.
  • Hak een paar blaadjes basilicum fijn en meng dit samen met de geraspte pecorino door de aardappelpuree.
  • Maak de knoflook schoon en hak fijn. Bak dit zo'n 2 minuutjes in een klein scheutje olijfolie totdat de knoflook net niet meer rauw is. meng dit ook door het aardappelmengsel

Aardappelpasta maken

  • Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
  • Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat.
  • Ik rol het zelf altijd uit tot stand 4 of 5 op mijn SMEG pastamachine (op elke machine anders). Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk, zonder dat het scheurt

Pasta vullen

  • Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en steek mooie rondjes uit het deeg.
  • Schep een lepel vulling in het midden van het deeglapje. Maak met je vinger de randjes van het deeglapje nat.
  • Vouw het deeg dubbel en druk de randjes dicht in een mooi vlinderpatroon zoals op de foto's. Het is niet erg als het er niet hetzelfde uitziet, het gaat immers om de smaak!
  • Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de tortellini op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.

Pasta koken

  • Kook de pasta in zo'n 5 minuten mooi gaar. Verdeel over de borden en garneer met gehalveerde cherrytomaatjes. Bestrooi met wat zwarte peper en geraspte pecorino.
  • Schud de siphon nog eens goed door en spuit het schuim bij de pasta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.