Roze macarons met rozen-botercrème

Roze macarons met rozen-botercrème

Macarons maken is een vak apart, dat geloof ik echt. De eerste keer dat ik deze roze macarons maakte, waren ze nog vrij robuust en wat hol vanbinnen. Nog niet perfect dus! Dus het werd nog even verder testen totdat dit mooie recept er uit kwam 🙂 Een stuk minder robuust, niet meer hol van binnen en super lekker! Pas wel op met rozenaroma, dat is namelijk echt heel erg sterk! In plaats van rozenaroma kun je ook rozenwater gebruiken, dan heb je juist weer wat meer nodig. Op de meeste bak-webshops kun je veel verschillende soorten kleurpasta’s en smaakaroma’s kopen. Heel leuk om verschillende soorten en smaken macarons mee te maken!

Persoonlijk denk ik ook dat het slimmer is om kleurpasta te gebruiken (in plaats van vloeistof). Door een pasta te gebruiken, verander je namelijk niets aan de structuur van de eiwitten en de macarons. Met vloeistof kan dat wel gebeuren.

Daarnaast zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten.

  • Je moet de eiwitten goed stijf kloppen, maar dan weer niet té stijf. Hoewel je de lucht er bij het spatelen van het amandelmeel er weer uit kunt halen. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
  • Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld
  • Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. op die manier worden ze echt het mooist
  • Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
  • Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
  • Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
  • Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
  • Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
  • Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
  • Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze wel het lekkerst namelijk!

Ik denk daarnaast ook dat je oven heel erg belangrijk is. Ik weet namelijk dat elke oven net een andere temperatuur heeft en de verdeling van de temperatuur in de oven net anders is. Bij mij bakken de zijkanten bijvoorbeeld mooier, dan wanneer ik de macarons in het midden bak. Dat is iets waar je zelf het beste achter kunt komen. Begin dus vooral met dit basisrecept en kijk of dit voor jouw oven de beste manier is. Misschien moet je de baktijd iets verkorten of verlengen om het beste resultaat te krijgen.

Succes en geniet ervan!

Roze macarons met rozen-botercrème
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Roze macarons met rozen-botercrème

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Rusttijd30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 20 macarons
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 75 gram eiwit (ongeveer 2 eiwitten)
  • mespunt zout
  • roze kleurpasta
  • 50 gram kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram amandelmeel

Rozen-botercrème

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 130 gram poedersuiker
  • paar druppels rozenaroma

Instructies

  • Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg de kleurpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel toe totdat je de gewenste kleur hebt. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend lichtroze mengsel hebt.
  • Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Zeef dit echt! Anders wordt de structuur van je macarons niet mooi. Spatel dit vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt.
  • Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruikte hier de omtrek van een shotglaasje voor. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
  • Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid 😉
  • Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog. Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen.

Rozen-botercrème

  • Ondertussen kun je de vulling van de macarons maken. Mix de roomboter (op kamertemperatuur) met de poedersuiker en een paar druppels rozenaroma. Meng dit tot een mooie luchtige vulling. Doe dit over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
  • Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.