Tom ka khai met garnalen dumplings

Tom ka khai met garnalen dumplings

Dit is alles behalve een traditionele Tom ka khai. De traditionele Tom ka khai is namelijk gemaakt met kip en kippenbouillon en ik gebruik in dit recept zelf getrokken garnalenbouillon en zelfgemaakte garnalen dumplings. Een Tom ka khai op basis van garnalen dus in plaats van kip! En zooo lekker! Het ideetje komt van een afhaalmenu van restaurant Zarzo. Ik heb hun versie zelf niet geproefd, maar mijn ouders waren erg enthousiast 🙂 Dus toen ben ik met mijn eigen versie aan de slag gegaan.

En als ik met een recept aan de slag ga, dan lees ik me eerst wel een beetje in het recept in om te kijken wat voor smaken en ingrediënten er in horen en wat daar volgens mij nog bij past of beter anders aan kan. Dus toen ik ontdekte dat een Tom ka khai op basis van kippenbouillon is, vond ik dat niet zo passen bij de garnalen dumplings die ik er bij wilde maken. Een Tom ka khai op basis van garnalenbouillon leek me daarom een veel beter idee! En dit pakte echt heerlijk uit.

Nu moet ik natuurlijk nog een keer een echt traditionele Tom ka khai maken met kip, kippenbouillon en wie weet kipgehakt wontons. Maar laten we dat vooral tot een volgende keer bewaren! Voor nu kun je vooruit met dit heerlijke recept voor garnalen Tom ka khai met garnalen dumplings.

Geniet ervan!

Tom ka khai met garnalen dumplings

Tom ka khai met garnalen dumplings

Voorbereiding 45 min
Bereiding 15 min
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 2 personen

Extra benodigdheden

  • Keukenmachine (of foodprocessor)
  • staafmixer

Ingrediënten

  • 8 ongepelde gamba's met kop
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Currypasta

  • stukje gember van ongeveer 3 cm
  • stukje laos van ongeveer 3 cm
  • 3 stengels citroengras
  • 2 rode pepers zonder zaadlijsten (of met als je van pittig houdt)
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el trassie
  • paar takjes verse koriander
  • zonnebloemolie

Tom ka khai

  • 2 limoenen
  • 3 kaffir limoenblaadjes
  • 1 blik kokosmelk à 400 ml
  • 2 el vissaus
  • verse koriander

Garnalen dumplings

  • 5 grote kastanjechampignons
  • stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • 1 sjalot
  • 1 el vissaus
  • 1 tl limoensap
  • 14 gyoza vellen

Instructies

  • Pel de garnalen en verwijder het donkere darmkanaal. Leg de gepelde gamba's opzij totdat je ze nodig hebt. Bak de schalen en de koppen in een scheutje zonnebloemolie met wat peper en zout. Als deze mooi roze-oranje zijn, voeg je water toe totdat de koppen en schalen onder staan. Laat dit op laag vuur zachtjes trekken terwijl je de currypasta en dumplings maakt.

Currypasta

  • Maak de sjalot, rode peper en knoflook schoon en snijd dit in stukken. Schil de gember en de laos en snijd dit ook in stukjes. Maak het citroengras schoon en snijd het witte deel in ringetjes. Doe dit samen met de koriander en de trassie in de keukenmachine. Voeg zonnebloemolie toe tot ongeveer de helft van de inhoud van de ingrediënten in de keukenmachine. Pureer totdat je een mooie gladde smeuïge pasta hebt.

Tom ka khai

  • Pak een staafmixer en vermaal hier de koppen en schalen in de bouillon mee totdat deze grof zijn en je bouillon troebel. Giet de bouillon door een zeef en vang de bouillon op. Gooi de koppen en schalen weg.
  • Bak de currypasta totdat deze heerlijk begint te geuren. Voeg dan de bouillon, kokosmelk, vissaus, kaffir limoenblaadjes en het sap van 2 limoenen toe. Zet de soep op een zo klein mogelijke pit en doe het deksel op de pan. Maak ondertussen de garnalen dumplings

Garnalen dumplings

  • Snijd de garnalen en de champignons in kleine stukjes. Maak de sjalot schoon en snipper deze zo fijn mogelijk. Maak de gember schoon en raspt deze. Roer dit allemaal goed door elkaar en breng op smaak met de vissaus en het limoensap.
  • Zet een bakje water klaar. Pak een gyoza velletje en schep hier met een koffielepel een bergje vulling in het midden. Doe je vinger in het water en maak de randen van het gyozavel nat. Vouw het velletje dubbel en druk de zijkanten op elkaar totdat deze mooi dichtzit en de lucht er uit is. Pak nu de punten van het dubbelgevouwen gyoza pakketje en plak deze ook met wat water aan elkaar. Je hebt nu de vorm dumpling zoals op de foto. Doe dit vervolgens met alle dumplings totdat je velletjes en de vulling op is.
  • Kook de dumplings in de soep totdat ze gaar, maar nog mooi stevig zijn. Dit duurt zo'n 8 tot 10 minuutjes (als je de wat dikkere gyozavellen gebruikt). Twijfel je? Proef er dan eentje. De vulling moet gaar zijn en het deeg mooi al dente. Schep de soep in 2 kommen en garneer met wat verse koriander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling