Ik wilde een soort koffiebroodjes maken, maar dan anders. Koffiebroodjes maak je normaal gesproken van bladerdeeg, maar ik vind juist de zoete rolls (zoals cinnamon rolls) zo lekker. Dus besloot ik zachte koffiebroodjes te maken. Zonder de frosting, maar met frosting kan ook prima, gebruik dan dezelfde frosting als van mijn kaneelbroodjes recept.
Ik maakte deze met het idee dat je ze met Pasen op tafel kunt zetten, maar natuurlijk kunnen ze altijd. Ik vind zoete broodjes heerlijk om gewoon als lunch of ontbijt te eten of voor als je eens iets anders voor bij de koffie of thee wilt serveren, ze heten immers niet voor niets koffiebroodjes 😉
Wil je de koffiebroodjes langer bewaren, je kunt ze in de koelkast 1 tot 3 dagen bewaren, maar in de diepvries blijven ze natuurlijk nog langer goed. Laat ze vervolgens ontdooien en warm ze evt. nog even op in de oven voor een lekker warm koffiebroodje. Werkt hartstikke goed!
Smakelijk 🙂
Zachte koffiebroodjes
Ingrediënten
Room
- 500 ml melk
- 80 gram kristalsuiker
- 20 gram vanillesuiker
- 3 grote eidooiers
- 50 gram maizena
Deeg
- 250 ml lauwwarme melk
- 1 el witte basterdsuiker
- 7 gram gedroogde gist
- 450 gram bloem
- 2 eidooiers
- 60 gram zachte boter
- 1 tl zout
Nog meer nodig
- 200 gram rozijnen
- gesmolten boter
Instructies
Room
- Maak eerst de room. Verwarm de melk totdat deze net niet kookt. Klop ondertussen de suiker met de eidooiers door elkaar. Voeg dan de maizena toe en mix tot één geheel.
- Giet hier voorzichtig, terwijl je blijft kloppen, de warme melk bij. Klop goed door elkaar en doe terug in de pan. Blijf roeren (op middelhoog vuur) totdat je een mooie lichtgele of crème witte en stevige room hebt.
- Doe de room in een platte schaal en dek af met plasticfolie. Let het plasticfolie óp de room zodat je geen velletje krijgt. Laat volledig afkoelen.
Deeg
- Verwarm de melk tot lauwwarm (niet te heet). Roer hier de suiker en de gist met een vork doorheen. Laat 10 minuten staan totdat je gist schuimt. Schuimt het niet? Dan is wellicht je gist niet meer goed of je melk was te heet. Begin in dat geval opnieuw.
- Kneed er vervolgens met een (stand) mixer met deeghaken de bloem, kaneelsuiker en eidooiers doorheen.
- Voeg na 10 minuten kneden het zout toe en de boter (blokje voor blokje – voeg pas nieuwe boter toe als de vorige volledig is opgenomen door het deeg). Kneed daarna nog 5 minuten door.
- Doe het deeg in een kom en dek af met plasticfolie. Laat 1 tot 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Koffiebroodjes maken
- Wel de rozijnen in heet water. Rol ondertussen het deeg uit.
- Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een mooie rechthoekige lap deeg van ongeveer een halve cm dik.
- Bestrijk de bovenkant van de deeglap met de zelfgemaakte room zodat deze evenredig is verdeeld.
- Dep de rozijnen goed droog en verdeel deze over de room.
- Nu ga je de deeglap zo strak mogelijk oprollen, aan de langste kant. Knijp vervolgens de zijkanten een beetje dicht. Je gaat merken dat er wat room uitkomt, dat is niet zo erg. Houd het apart en leg het straks tussen de broodjes in de ovenschaal.
- Vet een ovenschaal (of ovenschalen) in met olie of boter. Snijd van de rol plakjes af van zo'n 3 cm en leg deze met de snijkant naar boven. Doe dit tot al het deeg op is en je rolletjes allemaal in een ovenschaal liggen. Zorg dat er voldoende ruimte tussenzit zodat ze nog kunnen rijzen! Doe hier de overgebleven room tussen.
- Dek af met plasticfolie en laat ze nog 1 tot 1,5 uur rijzen totdat ze in volume zijn verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) en bak de broodjes in 25 minuten mooi gaar. Bestrijk de broodjes met gesmolten boter en dek af met een theedoek. Laat volledig afkoelen.