Rendang Bebek: Rendang met Eend

Rendang Bebek (Rendang met eend)

Voor een Indonesische avond maakte ik een heerlijke rijsttafel met deze rendang bebek als één van de hoofdgerecht onderdelen. Ik wilde namelijk graag wat nieuwe dingen maken en uitproberen en ik ben gek op eend, dus toen ik erachter kwam dat er ook rendang van eend bestaat, wist ik dat ik deze wilde maken!

En ik vind dat het een heerlijke rendang is geworden 🙂 De smaak van eend doet echt iets voor het gerecht. En ondanks dat ik eendenborst eigenlijk alleen nog maar rosé gebakken heb gegeten, vond ik het zo gestoofd ook hartstikke lekker. Eventueel kun je ook alleen de poten, dijen en vleugels gebruiken en de eendenborsten voor later bewaren. Afhankelijk van hoeveel je wil maken natuurlijk 🙂

Benieuwd wat je naast deze rendang bebek nog op tafel kunt zetten voor een Indonesische rijsttafel? Ik heb inmiddels al best wel veel Indonesische recepten online staan, dus daar kun je vast een heerlijke selectie uit maken!

Smakelijk 🙂

Rendang Bebek: Rendang met Eend
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Rendang Bebek (Rendang met eend)

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 2 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • blender of keukenmachine

Ingrediënten

Eend voorbereiden

  • 1 hele eend
  • zout en peper
  • 2 el limoensap
  • scheutje zonnebloemolie

Boemboe

  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knolfook
  • 1 stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • 4 kemirinoten
  • 1 el laos
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el koriander
  • mespunt gemalen steranijs
  • mespunt gemalen kruidnagel

Rendang Bebek

  • 600 ml kokosmelk
  • 2 salam blaadjes
  • 2 stengels sereh
  • 2 limoenblaadjes
  • zout en peper

Instructies

  • Hak de eend in stukken, poten en vleugels apart en de borst in stukken. Zoek de gewrichten op en snijd het vlees daartussen van het lijf af. Om de borst van de eend af te snijden ga je met het mes door het midden van de borst en volg je de ribbenkast om zo het vlees er af te snijden.
  • Hak vervolgens ook de poten en de dijen in stukken met een groot hakmes (waarmee je door het bot kan hakken) zodat alle stukken ongeveer even groot zijn. Eventueel kun je dit ook aan je slager vragen.
  • Wrijf de stukken eend in met het limoensap en kruid rondom goed met peper en zout.

Boemboe

  • Maak de rode pepers, sjalotten, knoflook en gember schoon en hak grof. Doe dit samen met de overige ingrediënten voor de boemboe in de keukenmachine en voeg wat kokosmelk toe. Blend tot een mooie smeuïge boemboe.

Rendang Bebek

  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een diepe stoofpan en bak hier de stukken eend mooi bruin en krokant in aan.
  • Voeg vervolgens de boemboe toe en bak even mee totdat de heerlijke geuren vrijkomen en de sjalot en knoflook gaar is.
  • Voeg dan de kokosmelk, salam blaadjes en de limoenblaadjes toe. Kneus de stengels sereh met een zwaar mes en leg er (als het lukt) een knoop in. Leg de sereh ook in de saus.
  • Laat de rendang (zonder deksel) inkoken tot een mooie dikke en vrij droge rendang. Dit kan zo'n 2 uur duren. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.