Rendang Padang van Rundvlees

Rendang Padang van Rundvlees

Ik ben dol op de Indonesische (Indische) keuken! Maar ik merk dat ik vaak gerechten maak op basis van ketjap manis. En dat is heerlijk! Maar bij een rijsttafel wil je wel wat afwisseling. Bijvoorbeeld naast een Ajam Smoor, Babi Ketjap en Rundersmoor, die allemaal op basis van ketjap manis zijn.

Dus toen ging ik eens op onderzoek uit en toen kwam ik een mooi gerecht tegen. Namelijk Rendang Padang, op basis van kokos in plaats van ketjap manis. Toen ben ik hier dus eens lekker mee gaan experimenteren! En inderdaad, een erg mooie toevoeging aan de ketjap-gerechtjes. Geeft namelijk een mooie frisse toevoeging aan de collectie 😉 Met name door de frisse smaken van de tamarinde en het citroengras.

Ik maakte deze rendang padang als onderdeel van een rijsttafel. Maar je kunt ‘m ook prima als hoofdgerecht eten met bijvoorbeeld gado gado, ketjapboontjes of sajoer boontjes met wat gekookte rijst of lontong.

Een heerlijk romig gerecht met frisse tonen van de asem, citroengras en limoenblaadjes. En de sambal oelek geeft een lichte kick aan het gerecht. Mooie smaken dus in dit gerechtje!

Smakelijk!

Rendang padang van rundvlees met tamarinde en citroengras

Rendang Padang van Rundvlees

Voorbereiding 30 min
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram runderpoulet of sukadelappen

Boemboe

  • 1 grote rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • stukje gember van ongeveer 3 cm
  • 2 stengels citroengras (sereh) alleen het wit
  • 3 kemirinoten
  • 1 el trassie
  • 1 el komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el laos
  • zonnebloemolie

Rendang Padang

  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el asem (tamarinde)
  • 2 limoenblaadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el ketjap asin
  • 0,5 runderbouillonblokje
  • 1 el bruine basterdsuiker

Instructies

  • Snijd het rundvlees in blokjes en kruid met peper en zout. Maak de ui, gember en de knoflook schoon en snijd dit in stukken. Maak de sereh schoon en snijd het witte deel in ringetjes. Maal de knoflook, ui, gember en sereh fijn in een keukenmachine met de kemirinoten, trassie, komijn, koriander, laos en ongeveer 5 el zonnebloemolie. Maal totdat je een mooie smeuïge boemboe hebt. Te droog? Voeg dan wat extra olie toe.
  • Bak het rundvlees (in porties) donkerbruin. Voeg vervolgens de boemboe toe en bak 5 minuutjes mee. Voeg vervolgens de asem, sambal oelek, limoenblaadjes, laurierblaadjes, kokosmelk, ketjap asin en runderbouillon toe. Stoof ongeveer 3 uur met het deksel op de pan. Haal de deksel het laatste halfuur van de stooftijd van de pan en laat de rendang wat inkoken totdat je een mooie dikke saus hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling