Rendang Padang (vernieuwd recept!)

Rendang Padang (vernieuwd recept!)

Ik ben dol op de Indonesische (Indische) keuken! Maar ik merk dat ik vaak gerechten maak op basis van ketjap manis. En dat is heerlijk! Maar bij een rijsttafel wil je wel wat afwisseling. Bijvoorbeeld naast een Ajam Smoor, Babi Ketjap en Rundersmoor, die allemaal op basis van ketjap manis zijn.

Dus toen ging ik eens op onderzoek uit en toen kwam ik een mooi gerecht tegen. Namelijk Rendang Padang, op basis van kokos in plaats van ketjap manis. Toen ben ik hier dus eens lekker mee gaan experimenteren! En inderdaad, een erg mooie toevoeging aan de ketjap-gerechtjes. Geeft namelijk een mooie frisse toevoeging aan de collectie 😉 Met name door de frisse smaken van de tamarinde en het citroengras.



Ik maakte deze rendang padang als onderdeel van een rijsttafel. Maar je kunt ‘m ook prima als hoofdgerecht eten met bijvoorbeeld gado gado, ketjapboontjes of sajoer boontjes met wat gekookte rijst of lontong.

Een heerlijk gerecht met frisse tonen van de asem, citroengras en limoenblaadjes. En de sambal oelek geeft een lichte kick aan het gerecht. Mooie smaken dus in dit gerechtje! Een rendang is een wat droger gerecht doordat je de saus helemaal laat inkoken. Zo wordt het vlees wel heerlijk mals, maar krijg je juist puurdere smaken doordat het meeste vocht verdampt.

Ps. dit recept is verbeterd aan de hand van de reacties onder het recept 🙂

Smakelijk!

Rendang padang van rundvlees met tamarinde en citroengras
Pin recept Delen op Facebook
5 van 2 stemmen

Rendang Padang (vernieuwd recept!)

Voorbereiding 30 min
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Boemboe

  • 1 grote rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • stukje gember van ongeveer 3 cm
  • 3 kemirinoten
  • 1 el trassie
  • 1 el komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el laos
  • zonnebloemolie

Rendang Padang

  • 1 blok santen
  • 400 ml water
  • 800 gram sukadelappen
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el tamarinde
  • 2 limoenblaadjes
  • 2 salam blaadjes
  • 2 el ketjap asin
  • 1 el palmsuiker
  • 2 stengels citroengras (sereh) alleen het wit

Instructies

Boemboe

  • Maak de rode ui, knoflook en de gember schoon en snijd in grove stukken. Pureer dit samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine tot een mooie gladde boemboe. Gebruik zoveel zonnebloemolie om tot een smeuïge pasta te komen.

Rendang

  • Verhit een klein scheutje zonnebloemolie in een stoofpan met dikke bodem en fruit hier de boemboe een paar minuutjes in aan.
  • Doe het water in de pan en snijd het blok santen in stukjes. Los de santen op in het water.
  • Snijd ondertussen het rundvlees in blokjes. Voeg dit toe aan de pan als de santen opgelost is.
  • Voeg vervolgens de tamarinde, sambal oelek, limoenblaadjes, salam blaadjes, de ketjap asin en de palmsuiker toe.
  • Kneus de stengels citroengras met het lemmet van je mes en doe deze bij het vlees in de pan.
  • Laat de rendang 3 uur stoven zonder deksel totdat je vlees heerlijk zacht is en de saus een heel stuk droger.
  • Zet het vuur hoger en bak de rendang totdat het vlees mooi donkerbruin is en de saus droog.
  • Serveer met witte rijst en sajoer boontjes of een komkommersalade.

4 gedachten over “Rendang Padang (vernieuwd recept!)”

  • Zou wel voor de Indische Laurier (Daun Salam) gaan of het er uit laten.
    Citroengras kun je mee stoven en er nadien uithalen, i.p.v. alleen het wit te gebruiken.
    Alhoewel… ieder zo z’n eigen creatieve ingevingen 🙂

    • Hi Rick,

      Bedankt voor de tips! De volgende keer dat ik dit maak, zal ik ze zeker in gedachten houden en inderdaad kijken of ik het recept kan verbeteren ??

  • Is dit een beetje vernederlandst gedaan?
    Wij zetten water met blok santen op. Ook snijden wij de sereh niet fijn, maar laten de gekneusde stengels meekoken. Het rundvlees gaat in meteen in de pan bij het kokoswater en de boemboe, zonder aan te braden. Rendang hoort ook droog, niet met veel saus. Kan natuurlijk zijn dat jij het anders geleerd hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling