Ik blijf gek op stoofgerechten. En die mogen wat mij betreft van over de hele wereld komen. Elke keuken heeft namelijk weer zijn eigen heerlijke stoofgerechten. Zo is ons Hollands of Vlaams stoofvlees weer heel anders dan Chinees of Indonesisch stoofvlees. Maar het heeft één ding gemeet, het is allemaal heerlijk!
Deze keer maakte ik een Chinees stoofpotje. Met invloeden van de Maleisische en Indonesische keuken. Daarom vond ik het wel passend om er lontong bij de serveren 🙂 Dat kan namelijk prima omdat de babi pongteh ook Indonesische invloeden heeft. Naast lontong maakte ik er ook nog mijn heerlijke sajoer boontjes bij. Maar je kunt deze babi pongteh natuurlijk ook gewoon eten met witte rijst en bijvoorbeeld een Chinese komkommersalade. Opties genoeg!
Ik maak graag stoofvlees in het weekend. Omdat je dan vaak overdag wel thuis bent en de tijd hebt om af en toe in dit heerlijke stoofvlees te roeren. Stoofvlees is namelijk nooit echt heel veel werk, maar het is wel fijn als je thuis bent om het in de gaten te houden 🙂
Smakelijk!
Babi pongteh (babi pong tay)
Ingrediënten
- 700 gram varkensschouder
- 300 gram dikke speklappen
- scheutje olie
- zout en peper
- 6 sjalotten
- 6 teentjes knoflook
- 100 gram shiitake
- 2 el gefermenteerde bonensaus
- 1 kaneelstokje
- 2 el donkere sojasaus
- 2 el palmsuiker
- witte peper
Instructies
- Snijd de varkensschouder en het spek in stukjes. Kruid rondom met peper en zout. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan met dikke bodem. Bak hierin het vlees rondom bruin.
- Maak de sjalotten schoon en snijd in grove stukken. Voeg dit toe aan de pan en bak ook een paar minuten mee. Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg ook toe aan het vlees en bak een minuutje mee.
- Snijd de shiitake in plakjes en voeg ook toe aan de pan. Voeg nu de bonensaus, het kaneelstokje, de donkere sojasaus en de palmsuiker toe. Roer even goed door. Voeg nu zoveel water toe totdat alles nét onder staat. Breng eventueel op smaak met zout en witte peper.
- Laat het vlees 2,5 uur stoven met het deksel op de pan. Haal voor de laatste 30 minuten het deksel van de pan om de babi pongteh wat in te koken. Serveer met witte rijst of lontong en een frisse komkommersalade.