Ik denk dat ik per ongeluk een vegan recept heb gemaakt! Ik eet regelmatig vegetarisch, maar niet vaak vegan. Dat vind ik persoonlijk ook niet nodig. Elke dag vlees ook zeker niet, maar volledig vegan eten vind ik ook weer ver gaan. Het moet wel leuk blijven! 😉
Maar dit is dus toevallig wel een vegan receptje. Ik wilde graag een vega variant op gyoza’s maken en dat is heerlijk gelukt! Zeker omdat oesterzwammen een heerlijke stevige structuur hebben en de gedroogde shiitake een erg lekkere umami touch geven. Hierdoor mist zelfs een vleeseter het vlees niet. De gedroogde shiitake paddenstoelen hebben wel een sterke smaak, je moet er dus wel van houden 😉
Een paar dingen waar je op moet letten bij het maken van de gyoza’s. Het deeg moet niet te droog zijn. Als je bij het roeren door het deeg ziet dat er nog teveel losse bloem in zit. Voeg dan (tot ongeveer maximaal 20 ml) extra kokend water toe. Bloem toevoegen kan altijd nog, extra kokend water toevoegen is moeilijk met het kneden.
Het deeg moet zo dun mogelijk uitgerold worden, dan zijn de gyoza’s het lekkerst. Heb je een pastamachine? Dan kun je die gebruiken om de balletjes zo dun mogelijk uit te rollen. Ik deed het met een deegroller, maar dat is nog best lastig. Probeer de randjes met je vingers nog wat platter te drukken. Daar komt het deeg namelijk dubbel te zitten, dus daar wordt het sowieso al iets dikker dan bij de rest van de gyoza.
Let er ook op dat de onderkant van de gyoza’s niet aanbrandt. Ik was iets te enthousiast met bakken, waardoor ze tegen de donkere kant waren. Nog nét goed, maar houd het in de gaten! 😉
Smakelijk!
Gyoza met oesterzwammen en shiitake
Ingrediënten
Deeg
- 200 gram bloem
- 180 ml kokend water
- zout
Vulling
- 200 gram oesterzwammen
- 10 gedroogde shiitake paddenstoelen
- 2 lente uitjes
- 2 el donkere sojasaus
- 1 tl maizena
- zout en peper
- 1 tl sesamolie optioneel
Dipsaus
- 6 el donkere sojasaus
- 1 el sesamolie
- sesamzaadjes optioneel
Instructies
Deeg
- Maak het deeg door 200 gram bloem in een grote kom te doen en te mengen met wat zout. Voeg hier het kokend water aan toe en roer het goed door met een houten lepel. Stort het vervolgens uit op een stevig werkblad en kneed het in 10 minuten tot een mooi stevig en glad deeg. Let wel op! Het deeg kan nog heet zijn. Rol het in 3 rolletjes (overal even dik) en dek ze af met plasticfolie. Laat het deeg zo 30 minuten rusten.
Vulling
- Week de gedroogde shiitake paddenstoelen in kokend water. Snijd ondertussen de oesterzwammen en de lente uitjes in kleine stukjes. Meng dit met de donkere sojasaus, maizena en breng op smaak met peper en zout. Als je sesamolie toe wil voegen, doe je dat ook nu. Knijp het vocht uit de geweekte shiitake en snijd de shiitake in kleine stukjes en roer dit ook door de vulling.
Gyoza's
- Snijd de rolletjes deeg elk in 5 stukjes zodat je 15 stukjes in totaal hebt. Pak één stukje deeg en dek de rest af met plasticfolie. Druk het stukje deeg (met de snijkant naar beneden) plat totdat je een klein plat rondje hebt. Rol dit vervolgens zo dun mogelijk uit met een deegroller of een pastamachine tot een klein plat pannenkoekje. Probeer de randjes nog dunner te maken dan de rest van het deeg.
- Nu ga je de gyoza's maken. Pak een lepeltje vulling en schep dit in het midden van het plakje deeg. Vouw het deeg dubbel en vouw het deeg aan één kant in kleine vouwtjes dicht. Gewoon met je vingers dichtdrukken zou voldoende moeten zijn. Bewaar de dumplings onder plasticfolie totdat je ze allemaal gevouwen hebt.
- Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een platte koekenpan. Bak hierin de gyoza's aan één kant op middelhoog vuur totdat de onderkant een lichtbruin krokant laagje heeft. Dit duurt ongeveer 3 minuutjes. Voeg vervolgens zoveel koud water toe dat er net een laagje in de pan staat. Doe het deksel op de pan en stoom de gyoza's 8 minuten totdat het deeg mooi zacht is en de vulling gaar.
Dipsaus
- Maak ondertussen de dipsaus door alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar te mengen. Serveer de gyoza's met de dipsaus.