Ik zat al langer met het idee om gehaktballetjes te maken met een heerlijke smeltende vulling. Dus ik stopte deze ballen goed vol met zoveel mogelijk mozzarella. Mijn advies dus: ben niet zuinig! Probeer zoveel mogelijk van die heerlijke mozzarella in de gehaktballetjes te krijgen. Hierdoor blijven de ballen heerlijk smeuïg en als je ze doormidden snijdt, kom je bij een heerlijke zachte vulling! Mozzarella is altijd goed he 😉
En naar mijn mening maken de saus, pesto en mozzarella bovenop het gerecht helemaal af. Heb je geen zin of tijd om zelf pesto te maken, dan kun je uiteraard ook kant-en-klare pesto kopen. Vaak minder lekker, maar ik snap het wel 😉 Ga je voor kant-en-klare pesto, dan raad ik die van de Lidl aan die je in de koeling in een plastic bakje kunt vinden. Dat is (tot nu toe) de lekkerste kant-en-klare groene pesto die ik heb gevonden!
Welke pasta je bij deze balletjes eet, kun je helemaal zelf weten! Ik had manlief op pad gestuurd voor ‘leuke pasta’, dus die kwam met leuke spirelli’s terug (stiekem wilde ie Woezel en Pip macaroni kopen, maar dan kan natuurlijk niet op de foto he :p). Kies voor een pasta waar de saus lekker omheen kan gaan zitten, dan zit je altijd goed!
Smakelijk 😉
Italiaanse gehaktballetjes met mozzarella en pesto
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 500 gram kalfsgehakt
- 3 teentjes knoflook
- peper & zout
- 50 gram parmezaanse kaas
- 1 el uienpoeder
- bosje basilicum
- bosje verse peterselie fijngehakt
- 1 bol mozzarella fijngehakt
Tomatensaus
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 0,5 runderbouillonblokje
- 1 blik tomatenblokjes
- Italiaanse kruiden naar smaak (ongeveer 2 el)
- scheutje rode wijn
- 1 bol mozzarella
- 400 gram pasta
Groene pesto
- 1 flinke bos verse basilicum
- 1 grote teen knoflook
- 50 gram geroosterde pijnboompitten
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- zout en peper
- extra vergine olijfolie van goede kwaliteit
Instructies
Gehaktballetjes
- Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het gehakt. Hak de basilicum en peterselie fijn en doe dit ook bij het gehakt. Voeg ook het uienpoeder en de geraspte parmezaanse kaas toe en breng flink op smaak met peper en zout. Meng het gehakt goed door elkaar. Maak eventueel een proefballetje die je eventjes opbakt, zodat je weet dat er voldoende zout en peper door het gehakt zit.
- Snijd nu 1 bol mozzarella in kleine blokjes en draai gehaktballetjes die je elk vult met een blokje mozzarella. Zorg er voor dat de balletjes goed dichtzitten, anders barsten ze open bij het bakken. Laat de gehaktballen even opstijven terwijl je de tomatensaus maakt.
Tomatensaus
- Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Bak ze in een klein beetje olijfolie totdat de sjalotten licht glazig zijn. Bak vervolgens de tomatenpuree eventjes mee. Voeg daarna de tomatenblokjes, rode wijn, kruiden en het bouillonblokje toe. Roer goed door elkaar en laat op laag vuur pruttelen.
- Haal de balletjes uit de koelkast en bak deze (zonder olie of boter) in een koekenpan rondom bruin. Voeg ze (als ze bruin zijn) toe aan de tomatensaus. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Groene pesto
- Maak de knoflook schoon en doe dit in een keukenmachine samen met alle andere ingrediënten. Breng op smaak met peper en zout en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Pureer tot een grove pesto. Is de pesto te droog? Voeg dan nog wat olijfolie toe. Is de pesto te nat? Voeg dan eventueel nog wat pijnboompitjes toe. Zet de pesto opzij totdat je het nodig hebt.
Ovenschotel
- Giet de saus met de ballen over in een grote ovenschaal (of meerdere kleintjes). Snijd de mozzarella in plakken en bedek de gehaktballen met de plakken mozzarella en de pesto. Bak dit in 10 tot 15 minuutjes gaar in de voorverwarmde oven. Kook ondertussen de pasta gaar zoals aangegeven op de verpakking. Lekker met een frisse salade!
Heerlijk recept, in Italië in mn camper gemaakt..
Echt smullen!! dankjewel