Ik maakte deze zalm amuses vorig jaar voor mijn eigen kerstdiner. En dat viel super goed in de smaak! En eigenlijk is het een vrij simpele amuse, die je heel erg goed kunt voorbereiden. Alleen het opmaken moet je wel echt net voor het opdienen doen, anders worden de wasabinootjes zacht en dat is zonde. Maar al het snijwerk en het marineren van de zalm kan prima geruime tijd van tevoren. Zo maak je het jezelf lekker makkelijk 🙂
Voor deze zalm amuse wil je wel echt de meest verse zalm die je kunt krijgen. Je gaat de zalm namelijk rauw eten en dan is het belangrijk dat de zalm zo vers mogelijk is. Ik ga zelf het liefste naar de markt voor verse zalm, maar je kunt natuurlijk ook naar de visboer (of groothandel) gaan. Ga het liefst niet voor diepvries- of supermarkt zalm. Dat is sowieso minder lekker en de kans is groter dat je vis niet zo vers is en je er zelfs ziek van wordt.
De overige smaakmakers kun je echter prima bij de supermarkt halen. Alleen de wasabi nootjes heb ik vooralsnog alleen bij de Action gezien, de rest heeft een goede supermarkt ook wel. Leuk om je kerstdiner eens af te trappen met een Aziatisch geïnspireerd hapje! Of deed je dat misschien al? 😉 Om in de Aziatische sferen te blijven (ander land wel), zou je hierna mijn Thaise carpaccio kunnen maken en als hoofdgerecht mijn heerlijke peking kalkoen! Hoeft niet natuurlijk, wel lekker 😉
Smakelijk!
Japanse zalm amuse
Ingrediënten
- 1 zalmfilet zonder huid (zo vers als je kan vinden)
- 2 el sojasaus (bijv kikkoman)
- 0,5 avocado
- stukje komkommer
Garnering
- 1 bakje zeewiersalade
- Japanse kewpie mayonaise
- wasabi pinda's van de Action
- zalmeitjes
Instructies
- Snijd de zalm in heel kleine stukjes en meng met de sojasaus (meer of minder naar smaak).
- Maak de avocado en ongeveer een vijfde van een komkommer (verwijder de schil en de zaadjes) schoon en snijd in heel kleine stukjes. Roer dit door de zalm heen.
- Verdeel het zalm mengsel over 4 amuse lepels of kleine amuseschaaltjes.
- Garneer met een plukje zeewiersalade en een toefje kewpie mayonaise in het midden. Hak de wasabinootjes grof en verdeel deze om de mayonaise heen. Leg er vervolgens – goed verdeeld – wat zalmeitjes op.