Krab ravioli met witte port saffraansaus

Krab ravioli met saffraansaus

Ik vind het heerlijk om zelf pasta te maken! En als ik pasta maak, dan maak ik eigenlijk altijd gevulde pasta. Ik vind het dan wat meer de moeite en de tijd waard. Natuurlijk is zelfgemaakte tagliatelle of spaghetti ook lekkerder dan uit de supermarkt, maar het verschil tussen zelfgemaakte gevulde pasta en gevulde pasta uit de supermarkt is echt enorm!

Deze keer maakte ik ravioli gevuld met krab! Echte krab is wat mij betreft een beetje een ondergewaardeerd ingrediënt. Imitatiekrab in de vorm van krabsticks of surimi kom je echt overal tegen, maar echt (wit of bruin) krabvlees is echt best lastig om te vinden. Gelukkig vond ik blikjes krabvlees bij de Sligro en dat smaakt echt helemaal prima! Je kunt overigens ook krabbenscharen bij de toko halen of verse krab op de markt. Maar dan moet je de krab eerst zelf nog koken en dan het vlees er nog uithalen en dat is best veel werk vind ik, vandaar dat ik krabvlees uit blik gebruik.

En om lekker snel (relatief) de mooiste krabravioli te maken gebruik ik een ravioli vorm. Niet noodzakelijk hoor, maar zo maak je er wel meerdere tegelijk en ze zijn allemaal even groot. Ik vind het in ieder geval heerlijk werken en omdat ik toch regelmatig ravioli maak ook echt wel de investering waard. Hetzelfde geldt voor een goede pastamachine, maakt je leven echt een stuk makkelijker als je regelmatig pasta wil maken.

Geniet ervan!

Krab ravioli met witte port saffraansaus
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Krab ravioli met saffraansaus

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • pastamachine
  • raviolivorm optioneel

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • snuf zout
  • scheutje olijfolie

Ravioli vulling

  • 200 gram ricotta
  • 50 gram geraspte parmezaane kaas
  • 200 gram krabvlees uitgelekt – uit blik
  • 1 citroen
  • peper en zout
  • bosje verse peterselie

Witte port saffraansaus

  • klontje boter
  • 0,5 el bloem
  • 50 ml visbouillon
  • 100 ml witte port
  • 100 ml slagroom
  • snuf saffraan
  • peper en zout
  • geraspte parmezaanse kaas naar smaak

Instructies

Pastadeeg

  • Strooi de pastabloem over je werkblad uit of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken.
  • Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
  • Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.

Ravioli vulling

  • Meng de ricotta met de parmezaanse kaas. Laat het krabvlees uitlekken en meng dit ook door de ricotta.
  • Breng de vulling op smaak met de rasp van 1 citroen, peper, zout en wat fijngehakte verse peterselie.

Pastadeeg uitrollen

  • Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt.
  • Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat. Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Pasta vullen

  • Voor het vullen van de pasta gebruik ik een raviolivorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
  • Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de raviolivorm, ravioli uitstekers of snijd het deeg in vierkantjes.
  • Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Maak je vingers nat met wat water en maak hier de randjes (net rondom de vulling) lichtjes mee nat.
  • Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
  • Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.

Witte port saffraansaus

  • Verwarm een klontje boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en bak dit zo'n 2 minuutjes in de boter.
  • Voeg dan langzaam de visbouillon, witte port en slagroom toe. Voeg nu ook de snuf saffraan toe. Roer goed door (evt. met een garde) zodat je geen klontjes krijgt.
  • Laat de saus inkoken tot een mooie dikke saus en breng op smaak met peper, zout en geraspte parmezaanse kaas.

Ravioli koken en serveren

  • Kook de pasta in ruim gezouten water in 6 minuten al dente. Serveer 4 tot 6 ravioli per persoon, giet er wat van de witte port saffraansaus overheen en garneer met wat extra peterselie en parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.