Osso buco met sinaasappel en gremolata

Ossobuco met gremolata

Ossobuco is echt een van mijn favoriete Italiaanse hoofdgerechten. Even los van alle pasta gerechten dan 😉 Dit is zo’n heerlijk diep smaakvol vleesgerecht, met supermalse zachte kalfsschenkels, een frisse gremolata en heerlijke stevige saus. En het merg uit het bot van de kalfsschenkel maakt het helemaal af! Daarom werd het tijd dat ik dit recept voor jullie uitwerkte en het een mooie aanvulling op mijn site kan zijn.

Ik maakte deze ossobuco als onderdeel van een (oefen) kerstdiner, maar dit is altijd lekker hoor. En als ik dit met kerst zou krijgen, zou ik érg blij zijn! De ossobuco is niet veel werk. De voorbereidingen zijn minimaal en de oven doet het meeste werk. Eigenlijk ideaal dus als hoofdgerecht voor wanneer dan ook. Dan hoef je tenminste niet de hele dag in de keuken te staan voor een heerlijk gerecht 😉 Klinkt goed toch?

Ik serveer deze ossobuco van kalfsschenkels met stevige al dente gekookte tagliatelle, maar je kunt ook kiezen voor een polenta. Dat is namelijk ook hartstikke lekker! Blijf wel bij de Italiaanse bijgerechten, dat smaakt hier namelijk het beste bij. Bij deze heerlijke tomatensaus met wijn.

Maak er ook zeker de gremolata bij, dit maakt het gerecht af en is een mooie frisse tegenhanger voor de stevige saus en de rijke vleessmaak van de gestoofde kalfsschenkels.

Smakelijk!

Osso buco met sinaasappel en gremolata
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Ossobuco met gremolata

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Ossobuco

  • 4 kalfsschenkels
  • peper en zout
  • bloem
  • flinke klont boter
  • 2 grote sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine winterpeen
  • 1 sinaasappel
  • 2 el marjolein
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 kopje rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 1 pot runderfond à 380 ml
  • 400 gram tagliatelle

Gremolata

  • flinke bos peterselie
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el parmezaanse kaas
  • zout en peper

Instructies

Ossobuco

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Kruid de kalfsschenkels met zout en peper en haal ze met beide kanten door de bloem. Verwarm een grote klont boter in een ovenbestendige braadpan en bak de schenkels aan beide kanten mooi bruin en krokant. Maak ondertussen de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Bak dit in een aparte pan mooi glazig.
  • Maak de winterpeen schoon, rasp deze en voeg dit toe aan de sjalotten. Bak ongeveer 2 minuutjes mee. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit samen met de marjolein en de laurierblaadjes toe aan de sjalotten. Roer even goed door. Voeg nu ook de rode wijn, runderfond en tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Leg de schenkels in de saus en schep wat saus over de schenkels. Doe het deksel op de pan en zet in de oven. Bedruip ongeveer om het half uur met de saus. Stoof de schenkels in 3 uur mooi gaar.

Gremolata

  • Hak de peterselie fijn, rasp de schil van 1 citroen en maak de knoflook schoon en snipper deze. Meng dit, samen met 2 el geraspte parmezaanse kaas en breng op smaak met zout en peper. Dek dit af en zet in de koelkast totdat de schenkels gaar zijn.

Ossobuco serveren

  • Kook de tagliatelle al dente volgens de bereidingswijze op de verpakking in ruim gezouten kokend water. Roer als de pasta gaar is een klontje boter door de pasta, zo houd je de pasta lekker smeuïg. Serveer de ossobuco met de tagliatelle en schep hier een klein beetje gremolata bovenop.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.