Toen ik afgelopen jaar in Lissabon was, nam ik wat blikjes vis mee terug, want dat is daar toch wel echt veel lekkerder dan hier en wat makkelijker te krijgen. Daar kwam ik ook ingeblikte octopus tegen, dus daar was ik ook wel benieuwd naar. Smaakt in principe net zo goed als voorgegaarde octopus, maar extra makkelijk!
Nou is dit in Nederland natuurlijk een stuk minder makkelijk te krijgen. Tegenwoordig hebben de grote Albert Heijn winkels voorgegaarde en gevacumeerde octopus tentakels, wat een prima alternatief is voor octopus in blik. Of koop verse octopus en kook deze een uurtje in bouillon voordat je ‘m in stukjes snijdt en toevoegt aan de pasta. Opties genoeg 🙂
Verder maak je gewoon een lekker simpele tomatensaus met goed ingrediënten. Zoals we van de Italianen gewend zijn 🙂 Bestrooi als laatste nog met wat versgeraspte parmezaanse kaas en je hebt een heerlijke avondmaaltijd!
Smakelijk 🙂
Pasta con polpo e pomodore: Pasta met octopus in tomatensaus
Ingredients
- 300 gram spaghetti of tagliatelle naar keuze
- scheutje olijfolie
- 2 sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 el paprikapoeder
- 500 gram tomaten
- flinke scheut witte wijn
- 2 el kappertjes
- 2 blikjes octopus op olie of 1 voorgegaarde octopus tentakel
- 1 el gedroogde oregano of een paar takjes verse oregano
- peper en zout
- geraspte parmezaanse kaas
Instructions
- Kook de pasta al dente in ruim gezouten water volgens de bereidingswijze op de verpakking. Bewaar wat van het pastawater.
- Maak de sjalotten schoon en snipper ze. Verhit een scheutje olijfolie in een grote wokpan. Bak hier de sjalotjes in aan totdat ze net zacht zijn.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ze toe aan de pan en bak nog zo'n 2 minuutjes mee.
- Voeg dan de tomatenpuree en het paprikapoeder toe en bak dit ook nog een paar minuutjes mee.
- Snijd de tomaten in stukjes en voeg dit ook toe aan de pan. Bak mee totdat de tomaten uit elkaar beginnen te vallen.
- Voeg dan een flinke scheut wijn toe. Blijf roeren totdat de wijn verdampt is en de saus weer wat dikker is.
- Voeg dan de stukjes octopus uit blik toe (of snijd de voorgegaarde octopus tentakel in stukken en gebruik deze). Voeg nu ook de kappertjes en de oregano toe.
- Roer nog eens goed door en breng evt. op smaak met peper en zout. Roer er de pasta doorheen en garneer met de parmezaanse kaas.