Tom kha kai had ik al wel eens op, maar nog nooit zelf gemaakt. Nu nog steeds niet, niet de originele in ieder geval. Toch weer een leuke variant! Ik maakte namelijk een tom kha kai soep, afgemaakt met reepjes rosé gebakken ribeye steak!
Je kunt ook kant-en-klare tom kha kai pasta gebruiken, maar in mijn ervaring is het toch altijd lekkerder als je het zelf maakt. En zo moeilijk is het eigenlijk niet om zelf een currypasta te maken. Als je een keukenmachine of blender hebt is het helemaal makkelijk. Ik heb het zelf nog nooit in een vijzel gemaakt, maar dat zou ook moeten kunnen 🙂
Ik serveer deze tom kha kai soep als hoofdgerecht, wat hij is goed genoeg gevuld dat je er vol van zit. Je mag het van mij ook als voorgerecht serveren, maar dan vind ik het zelf wat heftig. Maar zelf weten 😉
Smakelijk!
Tom kha kai met ribeye steak
Extra benodigdheden
- keukenmachine of blender met mengkom
Ingrediënten
Tom kha kai pasta
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- stukje galangal of gember
- 2 Thaise chilipepers bijv. rawit pepers
- 3 korianderwortels
- 2 stengels citroengras
- 1 el gemalen korianderzaad
- 1 limoen
- peper en zout
Tom kha kai soep
- scheutje zonnebloemolie
- 1 liter kippenbouillon
- 400 ml kokosmelk
- 1 blikje kokoscrème bijv. Blue elephant – 165 ml
- 3 el vissaus
- 5 limoenblaadjes
- 300 gram koningsoesterzwammen of andere paddenstoelen
Topping
- 2 ribeye steaks op kamertemperatuur
- bosje verse koriander
Instructies
Tom kha kai pasta
- Start met het maken van de tom kha kai pasta. Maak de sjaotten, knoflook, galangal (of gember), chilipepers en de korianderwortels schoon en hak grof. Doe dit alvast in de mengkom van de keukenmachine.
- Snijd het wit van de stengels citroengras in ringetjes. Voeg dit toe aan de mengkom, samen met de gemalen koriander en het sap van de limoen.
- Pureer dit met zoveel (koude) bouillon of kokosmelk tot een smeuïge gladde currypasta. Breng op smaak met peper en zout.
Tom kha kai soep
- Verhit een scheutje olie in een soeppan en bak hier de tom kha kai pasta in totdat deze heerlijk begint te geuren.
- Voeg dan de kippenbouillon, de kokosmelk, de kokoscrème, de vissaus en de limoenblaadjes toe en roer goed door totdat je een mooie soep hebt. Breng dit aan de kook.
- Snijd de paddenstoelen in reepjes en voeg toe aan de soep. Warm deze mee totdat ze gaar zijn. Houd de tom kha kai soep warm.
Toppings
- Kruid de ribeye steaks rondom goed met peper en zout. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een gietijzeren pan. Bak de steaks op hoog vier zo'n 3 minuten aan beide kanten. Haal uit de pan en laat 5 minuutjes rusten onder aluminiumfolie.
- Verdeel de tom kha kai soep over 4 kommen. Snijd de steaks in reepjes en verdeel dit over de soepkommen. Garneer met de verse koriander.