Ik maakte weer een heerlijke pan stoofvlees! Deze keer van varkensschouder volgens het Portugese recept voor Caçoila, wat normaal gesproken vaak met rundvlees wordt gemaakt. Ik maakte het met varkensvlees, omdat dat wat sneller klaar is en omdat ik het ook gewoon lekker vind natuurlijk!
Het stoofvlees is een beetje pittig door het gebruik van de piri piri kruiden, wat ik zelf altijd wel lekker vind 🙂 In plaats van piri piri kruiden kun je ook gerookt paprikapoeder geven. Is vaak wat minder spicy en smaakt net wat anders, maar past ook goed bij dit gerecht 🙂
Ik bakte er Portugees panbrood uit Madeira bij, om de heerlijke saus mee op te deppen. Maar je kunt het natuurlijk ook serveren met wat gekookte rijst, pasta of polenta bijvoorbeeld. Het mooie aan de Mediterraanse keuken is, dat de smaken van de gerechten uit verschillende landen alsnog goed bij elkaar passen 🙂
Smakelijk!
Portugese varkensstoof (Caçoila)
Ingrediënten
- 1 kilo varkenskarbonade
- zout en peper
- 2 el tomatenpuree
- 2 tl piri piri kruiden
- 2 uien
- 6 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 0,5 tl gemalen piment
- 0,5 tl kruidnagelpoeder
- 1 kaneelstokje
- 0,5 fles rode wijn
- 50 gram boter
Instructies
- Snijd het varkensvlees in blokjes en kruid rondom goed met peper en zout.
- Meng het vlees vervolgens met de piri piri kruiden en de tomatenpuree.
- Maak de uien schoon en snijd deze in ringen. Leg deze in een grote stoofpan.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze. Verdeel dit over de uien in de pan.
- Verdeel nu ook het kaneelstokje, de laurierblaadjes, piment en het kruidnagelpoeder over de uien in de pan.
- Verdeel hier vervolgens het vlees overheen en schenk de wijn erbij.
- Snijd de boter in blokjes en verdeel dit over het vlees.
- Doe het deksel op de pan en breng tegen de kook aan. Stoof het vlees op laag vuur voor ongeveer 1 uur.
- Roer dan alles goed door en stoof nog ongeveer 30 minuten zonder deksel om de saus wat in te laten koken.
- Lekker met versgebakken brood, gebakken aardappeltjes of pasta.
Wat een raar recept. Moet je echt alles bij elkaar mikken en dan pas het vuur aanzetten?
Ja, dat is wel hoe ze dit in Portugal maken, dus ik heb die methode ook aangehouden voor dit recept. Maar wordt gewoon lekker hoor 🙂
Wat is de juiste tijd om te bereiden? Volgens het recept heb ik maar anderhalf uur nodig, maar bovenaan staat 3,5 uur
Goed punt, heb het aangepast!
Was heel erg lekker, maar ik proefde niet de uitgesproken piri piri-smaak
Bedankt voor je reactie, ik zal het recept nog eens maken om te kijken of ik dat er nog beter in kan krijgen!