Varkensstoof met appel en yacon

Varkensstoof met appel en yacon

Ik kreeg een halve kilo yacon (of appelwortel) om er eens een keer mee te experimenteren. Ik had hier echt nog nooit van gehoord, maar altijd leuk om nieuwe dingen te proberen! Dus eerst natuurlijk even opzoeken hoe de smaak is en hoe je het moet bereiden, voordat ik ermee aan de slag ging.

En omdat het een beetje een zoete knol is, leek het me wel lekker om dit te combineren met appel en varkensvlees. En dat bleek een heel lekker idee te zijn! Het was wel even wennen, omdat de yacon eruit ziet als een zoete aardappel, maar zich wel echt anders gedraagt. Je moet de yacon bijvoorbeeld veel langer koken en daarna ook echt goed uitknijpen, anders wordt je puree een sapje (had ik).

Maar qua smaak past het echt fantastisch goed bij het varkensstoofvlees dat ik maakte. Dus al met al een geslaagd recept 🙂 Kun je yacon nou niet vinden (ze hebben het bijv. bij de ecoplaza en misschien ook bij de groentenboer), dan kun je ook pastinaak gebruiken. Voeg dan wat warme melk toe als je de puree maakt om ‘m juist wel wat vloeibaarder te krijgen.

Smakelijk!

Varkensstoof met appel, champignons en yacon
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Varkensstoof met appel en yacon

Voorbereiding 1 uur 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 200 gram pancetta
  • 700 gram schouderkarbonade
  • zout en peper
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el bloem
  • 1 tl gemalen venkelzaad
  • 200 ml appelcider
  • 200 ml kippenfond
  • 1 el truffelpuree
  • 4 blaadjes salie
  • scheutje kookroom
  • 2 appels
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 500 gram yacon
  • panko

Instructies

  • Snijd de pancetta in blokjes en bak dit in een diepe stoofpan mooi krokant.
  • Snijd ondertussen het varkensvlees in blokjes en kruid rondom met peper en zout. Voeg dit toe aan de pan en bak ook even mee tot lichtbruin.
  • Maak de uien schoon en snijd in ringen. Voeg dit ook toe aan de pan en bak eventjes mee.
  • Maak ondertussen de knoflook schoon, hak deze fijn en voeg ook toe aan de pan. Bak nog ongeveer 1 minuutje.
  • Voeg dan de bloem en het venkelzaad toe en bak 2 minuutjes mee.
  • Blus dit af met de appelcider en voeg dan het fond en de truffelpuree toe. Roer goed door elkaar.
  • Hak de salieblaadjes fijn en roer dit ook door het stoofvlees. Laat zo'n 1 tot 1,5 uur pruttelen (zonder deksel) totdat het vlees gaar is en de saus wat ingedikt.
  • Schil de yacon en snijd in even grote stukken. Kook dit in een half uur in ruim gezouten water gaar en knijp er vervolgens zoveel mogelijk vocht uit voordat je er een puree van gaat maken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de champignons in kwarten en roer dit door het stoofvlees heen. Maak ook de appel schoon en snijd deze in blokjes. Roer dit ook door het stoofvlees.
  • Doe het stoofvlees over in een grote ovenschaal. Zorg dat er nog ruimte is voor de yaconpuree.
  • Pureer vervolgens de uitgelekte yacon in een keukenmachine tot een mooie gladde puree.
  • Schep deze bovenop het stoofvlees en bestrooi met wat panko of paneermeel. Bak in zo'n 30 minuutjes in de oven of totdat de bovenkant mooi bruin is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.