Appel Chutney

Appel Chutney

Ik bedacht deze Appel Chutney als bijgerecht bij mijn versie van het Knorr pak Kip Madras. In plaats van appel in het gerecht koos ik voor een fris bijgerecht. Maar natuurlijk kun je deze appelchutney ook ergens anders bij eten.

Ergens doet deze appel chutney met ook denken aan ouderwetse zelfgemaakte appelmoes. Maar dan een heerlijk kruidige versie ervan. Welke een heerlijke zoete en frisse touch geeft aan een Indiase maaltijd.

Een chutney moet even pruttelen, maar niet te lang. Je wil namelijk niet dat het volledig een moes wordt. Een chutney is het lekkerst als het fruit mooi zacht is geworden, maar je het fruit nog wel kunt herkennen. De appel moet dus lekker zacht van binnen zijn, maar nog wel een blokstructuur hebben. Bij een appelmoes kook je de appel bijvoorbeeld nog langer, totdat de appel echt moes is en je de structuur van appel dus ook niet herkent.

Daarnaast zijn kruiden erg belangrijk bij een chutney. Deze chutney is licht kruidig, niet te. Mocht je ‘m iets pittiger of kruidiger willen, voeg dan een rood pepertje toe en wat extra kerrie of garam masala. Zo wordt ie nog kruidiger.

Serveer de chutney bijvoorbeeld bij een Kip Madras, Indiase groentecurry of Biryani. Lekker met wat papadums en komkommer raita.

Smakelijk!

 

Indiase Appel Chutney met mosterdzaad en kaneel
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Appel Chutney

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 1 portie
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 grote friszure appels bijvoorbeeld granny smith
  • 1 el mosterdzaad bruin of geel
  • 1 el kerrie
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • handjevol blanke rozijnen
  • 1 kaneelstokje
  • zout
  • peper

Instructies

  • Maak voor de appelchutney de appels schoon (schil ze ook) en snijd deze in stukjes. Maak de ui en knoflook schoon en snipper deze. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een diepe pan, fruit hier de ui en de knoflook in. Voeg de appelblokjes en de rozijnen toe en bak deze even mee. Voeg vervolgens alle kruiden, zout en peper naar smaak en een scheutje water toe. Roer goed door en laat tenminste 15 tot 20 minuutjes pruttelen totdat de appel net zacht is. Voeg nog wat extra water toe als je het idee hebt dat de chutney te droog wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.