Boontjes, boontjes en nog meer boontjes! Aangezien mijn moestuin vol hangt met boontjes, ben ik lekker aan het boontjes eten geslagen š En dat bevalt vooralsnog prima! We aten al bobotie met boontjes, vandaag deze heerlijke niƧoise salade en er komt ook nog een kip kerrie met boontjes aan! En daarna kijken we even of we al door onze boontjes heen zijn :p
Ik wijk wel wat af van de traditionele Franse salade niƧoise. Ik doe er namelijk appel bij, pocheer het eitje in plaats van dat ik het kook en gooi er ook wat zelfgebakken croutons bij. Daarnaast breng ik de krieltjes op smaak met mosterd en voeg ik wat honing toe aan de dressing. Nu ik het zo opschrijf, zijn dat best wat dingetjes die ik anders doe.. Maar dat doe ik natuurlijk wel voor een reden! De reden? Ik vind dat lekker :p
Tonijn en appel zijn echt de beste vrienden: die smaken passen zĆ³ goed bij elkaar. En de appel geeft deze niƧoise salade een extra frisse bite! Een gepocheerd eitje ziet er gewoon fantastisch uit en dan die dooier die er uitloopt, zo over je salade.. yummm, wat wil je nog meer? En mosterd en croutons maken alles lekkerder, toch? š En de honing in de dressing, balanceert naar mijn mening precies de smaken in de dressing goed uit: tussen zout, zuur en zoet. Al met al een heerlijk gebalanceerd en extra uitgebreid gerechtje š
Smakelijk!
Salade niƧoise met appel en een gepocheerd eitje
Ingrediƫnten
NiƧoise salade
- 500 gram krieltjes
- 1 el grove mosterd
- 300 gram sperzieboontjes
- 1 kropsla
- 1 rode ui
- 150 gram cherrytomaatjes
- 1 appel
- handjevol zwarte olijven
- 2 blikjes tonijn op olie
- 1 blikje ansjovis op olie
Croutons
- oud brood
- scheut olijfolie
- peper en zout
Gepocheerde eieren
- 4 eieren
- scheut witte wijnazijn
- zout
Dressing
- 4 el rode wijnazijn
- 2 el olijfolie
- mespunt dijon mosterd
- mespunt honing
- peper en zout
Instructies
NiƧoise salade
- Was de krieltjes en snijd ze in hapklare stukken, kook ze in 15 minuutjes gaar in ruim gezouten water. Snijd ook de boontjes in hapklare stukjes en kook deze 4 minuten in ruim gezouten water. Giet beiden af en spoel af met koud water.
- Meng de krieltjes met 1 el grove mosterd en zet opzij. Maak de kropsla schoon en snijd de slabladeren in stukken. Verdeel over 4 diepe borden. Verdeel hier ook alvast de krieltjes en de boontjes overheen.
- Maak de rode ui schoon en snijd in halve ringen. Verdeel over de 4 borden. Halveer de zwarte olijven, maak de appel schoon en snijd in stukjes en snijd de cherrytomaatjes in kwarten. Verdeel deze ook over de 4 borden. Verdeel de tonijn over de salade. Snijd de ansjovisjes fijn en verdeel deze ook over de salade.
Croutons
- Snijd het brood in kleine blokjes. Verwarm de olijfolie in een pan. Bak hier de stukjes brood, met wat zout en peper, op hoog vuur mooi krokant en lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Gepocheerd ei
- Kook wat water in een pannetje. Als dit kookt voeg dan wat zout toe en een flinke scheut witte wijnazijn. Maak met een lepel een goede draaikolk in het water en breek hier een eitje in. Laat dit in ongeveer 2 tot 3 minuutjes gaar pocheren, schep voorzichtig uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Maak weer een draaikolkje in het water en breek het volgende eitje in het water. Doe dit met alle eieren en leg opzij.
Dressing
- Klop alle ingrediƫnten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Leg op ieder bord 1 gepocheerd ei, verdeel de croutons over de salade en besprenkel met wat dressing.