Hertenbiefstuk met rode portsaus

Hertenbiefstuk met rode portsaus

0 Comments

Een mooi herfstgerecht met wilde hertenbiefstuk en rode portsaus. Heel lekker voor kerst of een etentje. Ik maakte een heerlijke rode portsaus hierbij van rode Ruby port en wildfond. Wildfond kun je in het najaar en rond de kerst in de meeste supermarkten wel krijgen. Ik kocht mijn wildfond bij de Lidl van het Delicieux assortiment.

Daarnaast combineerde ik de prachtige hertenbiefstukken met zoete aardappel en gemengde paddenstoelen. Een heerlijke herfstige en aardse combinatie. Lekker met een stevige wijn zoals en Shyraz of Cabernet Sauvignon.

Voor de meest fluweelzachte en romige puree van zoete aardappel kun je het beste een keukenmachine gebruiken. Hierin maal je de aardappel zo fijn dat je een prachtige zachte puree overhoudt. Door het toevoegen van warme melk krijg je een heerlijke romige puree. Voeg eventueel ook wat blokjes boter toe voor nog meer smaak.

Voor de gemengde paddenstoelen koos ik shii take, kastanjechampignons en oesterzwammen. Maar je kunt hier bijvoorbeeld ook cantharellen of portobello voor gebruiken. Daarnaast gebruikte ik Aziatische enoki paddenstoelen om een crispy element aan het gerecht toe te voegen. Ik frituurde deze waardoor ze heerlijk krokant en aards werden. Enoki paddenstoeltjes kun je bij de Toko kopen.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Hertenbiefstuk met rode portsaus
Hertenbiefstuk met rode portsaus
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Frankrijk
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 pot wildfond
  • 300 ml rode port ruby
  • 4 zoete aardappels
  • 100 gram enoki ter garnering
  • blokjes boter
  • 4 hertenbiefstukken à 150 gram
  • 1 fles zonnebloemolie
  • 1 beker warme melk
  • 500 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Frankrijk
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 pot wildfond
  • 300 ml rode port ruby
  • 4 zoete aardappels
  • 100 gram enoki ter garnering
  • blokjes boter
  • 4 hertenbiefstukken à 150 gram
  • 1 fles zonnebloemolie
  • 1 beker warme melk
  • 500 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
Hertenbiefstuk met rode portsaus
Instructies
  1. Kook het wildfond en de rode port in tot ongeveer een derde of de helft. Afhankelijk van de dikte en de smaakintensiviteit die je wilt. Je kunt tussendoor proeven en het gas laag zetten als je de smaak goed vindt. Gebruik voor het inkoken een wijde koekenpan op middelhoog vuur. In een platte pan kookt de saus namelijk sneller in.
  2. Verwarm de zonnebloemolie in een diepe pan op middelhoog vuur. Je moet hierin gaan frituren, dus je zult best een laag nodig hebben. Snijd de gemengde paddenstoelen in grove stukken en zet opzij totdat je ze nodig hebt. Schil de zoete aardappels en snijd in (kleine) stukjes. Hoe kleiner je de stukjes snijd, hoe korter de kooktijd wordt. Kook de zoete aardappels in 5 tot 10 minuten zacht en zet opzij totdat je ze nodig hebt.
  3. Trek de enoki paddenstoelen uit elkaar zodat je losse steeltjes hebt. Doe één paddenstoeltje in de hete zonnebloemolie om te checken of deze heet genoeg is. Het is heet genoeg als er belletjes rondom de enoki ontstaan en deze lichtbruin kleurt. Frituur de enoki vervolgens in porties lichtbruin en knapperig. En laat uitlekken op keukenpapier.
    Trek de enoki paddenstoelen uit elkaar zodat je losse steeltjes hebt. Doe één paddenstoeltje in de hete zonnebloemolie om te checken of deze heet genoeg is. Het is heet genoeg als er belletjes rondom de enoki ontstaan en deze lichtbruin kleurt. Frituur de enoki vervolgens in porties lichtbruin en knapperig. En laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Dep de hertenbiefstukken droog en kruid ze met flink wat zeezout en zwarte peper. Bak ze in wat boter in een grillpan op middelhoog vuur. Ik houd van mooie rode biefstukken: medium rare. Zodra de garing tot bijna halverwege de biefstuk komt, draai ik deze om en bak ik de andere kant ongeveer even lang. Dit zal 2 tot 3 minuten per kant zijn, afhankelijk van de dikte. Laat de hertenbiefstukken onder wat aluminiumfolie ongeveer 10 minuten rusten.
    Dep de hertenbiefstukken droog en kruid ze met flink wat zeezout en zwarte peper. Bak ze in wat boter in een grillpan op middelhoog vuur. Ik houd van mooie rode biefstukken: medium rare. Zodra de garing tot bijna halverwege de biefstuk komt, draai ik deze om en bak ik de andere kant ongeveer even lang. Dit zal 2 tot 3 minuten per kant zijn, afhankelijk van de dikte. Laat de hertenbiefstukken onder wat aluminiumfolie ongeveer 10 minuten rusten.
  5. Maak nu de zoete aardappelpuree door de aardappels met de warme melk en wat zeezout te pureren tot een fluweelzachte puree in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg naar smaak extra warme melk en zeezout toe. Hoe meer melk je toevoegt, hoe zachter en smeuïger de puree wordt.
  6. Wok de gemengde paddenstoelen in een beetje olie met wat peper, zout en geperste knoflook totdat deze gaar zijn. Dat zal binnen 5 minuten zijn. Het laatste dat je nog moet doen, is het monteren van de rode portsaus. Meng een paar klontjes boter met een garde door de saus. Proef tussendoor om te checken wanneer je deze lekker vindt.
  7. Tijd voor het serveren! Schep een flinke lepel zoete aardappelpuree op een bord en strijk deze uit met de bolle kant van een lepel. Leg hier de hertenbiefstuk op en schep de gemengde paddenstoelen er naast. Verdeel wat portsaus over het vlees en leg de gefrituurde enoki op het vlees en op de puree.
    Tijd voor het serveren! Schep een flinke lepel zoete aardappelpuree op een bord en strijk deze uit met de bolle kant van een lepel. Leg hier de hertenbiefstuk op en schep de gemengde paddenstoelen er naast. Verdeel wat portsaus over het vlees en leg de gefrituurde enoki op het vlees en op de puree.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *