Portugese kip in witte portsaus met cherrytomaatjes

Portugese kip in witte portsaus met cherrytomaatjes

Dit is eigenlijk best een Zomers gerecht voor deze tijd van het jaar, omdat het vrij fris en zoet is! Maar eigenlijk kan lekker eten altijd toch? En lekker is het sowieso!

Dit recept is geboren uit een leuk wijnexperiment met Michelle van Mies’ Winejournal. Michelle had een heerlijke Portugese Vinho Verde die je zowel gekoeld als wat meer op kamertemperatuur kan drinken. Gekoeld zou de wijn wat frisser moeten smaken en wat warmer zou de wijn voller moeten zijn met tonen van honing. Dus ik wilde een gerecht maken dat bij beide temperaturen van de wijn lekker zou zijn!

Een gerecht dat dus zowel zoet als fris is. Dus maakte ik deze Portugese kip met zoete tonen van witte port en honing. En frisse tonen van citroen, cherrytomaatjes, munt en witte wijn. En uiteindelijk smaakte de wijn er op beide temperaturen heel erg goed bij 🙂

De gekoelde wijn haalde juist de frisse tonen in het gerecht naar boven en de wat warmere wijn haalde juist de zoete honingtonen in het gerecht omhoog. Beiden heel erg lekker 🙂 Wat zou jouw voorkeur hebben?

Ps. Dit is de wijn die wij erbij dronken

Smakelijk!

Portugese kip in witte portsaus met cherrytomaatjes
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Portugese kip in witte portsaus met cherrytomaatjes

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 12 drumsticks
  • zout en peper
  • scheutje olijfolie
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el bloem
  • 200 ml witte port
  • 200 ml Portugese witte wijn
  • 400 ml kippenfond
  • 1 el honing
  • 1 citroen
  • flinke bos verse munt
  • flinke bos verse peterselie
  • 500 gram cherrytomaatjes
  • 300 gram orzo

Instructies

  • Kerf de drumsticks rondom in met een scherp mes. Kruid ze rondom ruim met peper en zout.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een diepe stoofpan en bak hier de drumsticks rondom in bruin.
  • Maak ondertussen de uien schoon en snijd deze in ringen. Voeg ze toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Bak de knoflook ook ongeveer 1 minuutje mee met de kip.
  • Voeg dan de bloem toe en bak dit ook een paar minuten mee.
  • Blus dit af met de witte port. Roer even goed door en voeg dan ook de witte wijn, het kippenfond en de honing toe.
  • Roer nogmaals goed door. Rasp de schil van de citroen en voeg dit toe. Roer nogmaals.
  • Laat de kip zonder deksel ongeveer een uurtje stoven of totdat de kip gaar is en bijna van het bot valt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal. Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout.
  • Rooster de tomaatjes totdat het velletje net begint te scheuren (zo'n 20 minuutjes)
  • Kook ondertussen ook de orzo al dente volgens de bereidingswijze op de verpakking in ruim gezouten water.
  • Roer de geroosterde cherrytomaatjes door de kippenstoof.
  • Hak de munt en peterselie grof en roer dit ook door de kippenstoof.
  • Serveer de kip met de orzo en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.