Massaman curry is een Thaise curry met rundvlees. De Massaman curry heeft verschillende invloeden van andere landen, waardoor een Massaman curry waarschijnlijk niet volledig authentiek Thais is. Zo kunnen er bijvoorbeeld ook ingrediënten in een Massaman curry zitten die meer gemeen hebben met de Indiase of Maleisische keuken.
Op zich maakt het niet zoveel uit waar de Massaman curry vandaan komt, zolang ie maar lekker is. En dat is ie zeker! Ik denk dat de Massaman curry mijn favoriete (Thaise) curry is. En ik houd heel erg van curry’s. Niet alleen Thaise curry’s maar ook bijvoorbeeld curry’s uit India of Maleisië.
Officieel kun je een Massaman curry ook met andere vleessoorten maken, bijvoorbeeld met lam of kip. Of volledig vegetarisch met alleen maar groenten. Persoonlijk vind ik een Massaman curry toch echt het lekkerst met heerlijk lang gestoofd rundvlees met nog een lekker randje vet er aan.
Ik at voor het eerst een Massaman curry bij Thais restaurant Sala Thai in Eindhoven. Die vond ik zó lekker dat ik het thuis na moest maken. Deze versie heeft dan ook de smaken en ingrediënten die ik zelf lekker vind. Mijn interpretatie op een Massaman curry dus. Ik ga niet zeggen dat deze versie authentiek is, want dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat dit een érg lekkere Massaman curry is.
Ik vind Massaman curry het lekkerst met zelfgebakken pita of roti paratha, deze koop je uit de diepvries bij de toko of tegenwoordig ook bij sommige supermarkten. Maar je kunt de Massaman curry ook met rijst of alleen met een groentegerecht serveren. Aangezien er al aardappels in de curry zelf zitten. Het lekkerst is toch wel om de currysaus met iets op te deppen.
Ik serveer er vaak ook een frisse komkommersalade bij om toch aan mijn portie groenten te komen. Hopelijk kun jij net zo genieten van deze heerlijke massaman curry als ik.
Ps. Ik raad je echt aan om de currypasta zelf te maken in plaats van een kant-en-klare currypasta te gebruiken. De currypasta is namelijk de basis van het gerecht en bepaalt dus ook voor een heel groot deel de smaak. Ik maak mijn currypasta’s altijd in de keukenmachine wat prima werkt! Voor een grovere versie kun je eventueel een vijzel gebruiken 😉
Smakelijk!
Massaman curry
Extra benodigdheden
- keukenmachine of staafmixer met mengkom
Ingrediënten
Massaman curry pasta
- 1 sjalot
- 1 rode peper zonder zaadlijsten
- 3 teentjes knoflook
- 1 stukje gember van ongeveer 1,5 cm
- 3 stengels citroengras (sereh)
- 1 el trassie (garnalenpasta)
- 6 kruidnagels
- 2 el gemalen koriander
- 2 el gemalen komijn
- 8 groene kardemompeulen
- zonnebloemolie
- peper en zout
Massaman curry
- zonnebloemolie
- 800 gram sukadelappen
- 250 gram sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 400 ml kokosmelk
- 4 limoenblaadjes
- 1 el limoensap
- 1 el vissaus
- 1 el palmsuiker of donkere basterdsuiker
- 400 gram aardappels
- handjevol gezouten pinda’s
- bosje verse koriander
Instructies
Massaman currypasta
- Maak de sjalot en de knoflook schoon en snijd grof. Doe dit in de mengkom van een keukenmachine
- Maak de rode peper en de gember schoon en snijd dit ook grof. Doe bij de sjalot en de knoflook.
- Maak het citroengras schoon en snijd het witte stuk in dunne ringetjes.
- Meng vervolgens alle ingrediënten voor de currypasta met een flinke scheut zonnebloemolie fijn in een keukenmachine. En breng op smaak met peper en zout. Zet opzij totdat je het nodig hebt.
Massaman curry
- Snijd het vlees in blokjes en kruid het ruim met peper en zout. Verhit de zonnebloemolie in een diepe stoofpan.
- Bak het in porties rondom bruin op middelhoog vuur. Haal het vlees uit de pan en zet het opzij totdat je het weer nodig hebt.
- Snijd de sjalotten grof in stukken. Bak de sjalotten een paar minuten in het bakvet van het vlees.
- Maak de knoflook schoon en pers deze boven de pan en bak dit 1 minuutje mee. Voeg vervolgens de currypasta toe en bak dit ook een paar minuten mee totdat de keuken lekker begint te ruiken.
- Voeg het vlees weer toe aan de pan en roer goed door. Voeg vervolgens de kokosmelk. limoenblaadjes, limoensap, vissaus en palmsuiker toe.
- Doe het deksel op de pan en laat het tenminste 2 uur stoven. Hoe langer je het stooft, hoe malser en lekkerder het vlees wordt.
- Boen de aardappels schoon en snijd deze in hapklare stukken. Dit kan gewoon met schil, maar mag ook zonder als je dat lekkerder vindt.
- Voeg een half uur voor het einde van de stooftijd de aardappels toe. Bestrooi de curry met wat pinda's en verse koriander voordat je het serveert.
Ziet er heerlijk uit!
Die trassie garnalenpasta; is dat hetzelfde als faja lobi trassie trafasi?
Bedankt Maartje! Trassie heb je in verschillende smaken en vooral sterkten. Dus de hoeveelheid van de trassie die je aan een gerecht toevoegt, zal ook per soort net wat anders zijn. De faja lobi trassie trafasi kun je prima gebruiken voor dit recept. Deze heeft een vrij sterke smaak, dus ik zou voor deze curry eerst 1 el aanhouden. Als je de currypasta dan proeft en je vindt ‘m iets te flauw dan kun je nog wat meer toevoegen 🙂 Succes!
Bedankt voor je reactie!
Ik heb uiteindelijk de Indonesian cooking paste (in block) gekocht van Flower Brand.
Weet je ook hoeveel gram ik hiervan moet gebruiken?
En zie ik het trouwens goed dat je ook een ei hebt gebruikt bij het gerecht?
Ik dacht het te zien op de foto, maar ik zie het niet tussen de ingrediënten staan..
Groetjes,
Maartje
Hoi Maartje,
Die gebruik ik zelf ook vaak, is een lekkere 🙂
Hiervan snijd ik altijd wat stukjes af totdat je ongeveer 1 flink volle eetlepel hebt. Weet niet precies hoeveel gram dit is. Maar deze heeft een vrij sterke smaak, dus dan zou ik 1 el aanhouden ipv 2 zoals in het recept. Je kunt altijd de currypasta proeven, als deze niet zout/umami genoeg is, kun je altijd nog een beetje toevoegen.
Ik denk dat wat je op de foto ziet een stukje aardappel is, zit namelijk geen ei in 🙂
Ben benieuwd wat je er van vindt! Succes met het maken van de Massaman curry.
Groetjes,
Evie
Hoi Evie, laat je de zaadjes in de peper? En zou het ook lekker zijn als je de aardappel vervangt door pompoen?
Hoi Geraldine,
Als je de zaadjes in de peper laat, wordt het wat pittiger. Maar dat is zeker nog lekker ja ?
Als je de aardappel door pompoen vervangt zou ik het sowieso wat minder lang meekoken, en het zal wat zoeter worden. Maar ik verwacht dat dat ook lekker is ja!
Ben benieuwd! Laat je weten hoe het is geworden met pompoen?
Groetjes, Evie
Bedankt voor dit recept Evie, ben ‘m aan het maken.
En, was ie lekker?