Tortellini met een vulling van eend en een rode portsaus

Tortellini van eend met rode portsaus

Ik wilde weer eens wat lekkers maken met een blik confit de canard. Dus ik besloot om ook weer eens zelf pasta te maken en zo twee vliegen in één klap te slaan! Heerlijke tortellini gevuld met confit de canard 🙂

En nou zijn er een paar ingrediënten die samen met eend echt een match made in heaven zijn. Eentje is sinaasappel, die combinatie wordt vooral gebruikt in de Franse keuken. Een andere combinatie die ook zijn oorsprong in de Franse keuken heeft is eend met port(saus). En omdat ik al vaker wat met de combi eend en sinaasappel had gedaan, maar nog niet met de combi eend en port, besloot ik daar deze keer voor te gaan!

Ik gebruik voor dit recept eigenlijk gewoon een simpele rode portsaus, waarbij enkel nog boter, bloem en fond gebruikt wordt. Kookte deze in en serveerde de tortellini met deze saus. Heel anders dan je deze pastasoort kent waarschijnlijk, maar oh my god zo lekker! Dit staat overigens ook prachtig op je kerstdiner of bij een etentje. Want het werd een iets chiquer gerecht dan ik eigenlijk had bedacht :p Je zou het trouwens ook prima als voorgerechtje kunnen serveren, dan zou deze hoeveelheid denk ik voldoende zijn voor 6 tot 8 personen.

De smaken zijn vrij herfstig, maar mij mag je persoonlijk altijd wakker maken voor eend (en port), dus als je er ook zo over denkt, is dit recept eigenlijk het hele jaar door geschikt 😉

Smakelijk!

Tortellini met een vulling van eend en een rode portsaus
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Tortellini van eend met rode portsaus

Voorbereiding 2 uur
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur 20 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • pastamachine

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem
  • 3 grote eieren
  • snuf zout
  • 1 el olijfolie

Vulling

  • 2 gekonfijte eendenbouten
  • 150 gram gerookt spek
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el balsamico azijn
  • 0,5 tl suiker
  • bosje verse salie
  • 100 gram ricotta
  • 30 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1 ei

Rode portsaus

  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • 1 pot wildfond
  • glaasje port
  • 1 el balsamico azijn
  • peper
  • extra parmezaanse kaas
  • extra salie

Instructies

Pastadeeg

  • Kneed voor het pastadeeg de bloem en eieren met een snuf zout en een scheut goede olijfolie tot een mooi donkergeel stevig deeg. Rol op tot een bal, pak in met plasticfolie en laat een half uurtje rusten. Ondertussen kun je de vulling maken.

Vulling

  • Haal twee eendenbouten uit het blik en grill deze even (zo'n 20 minuutjes) in de oven, totdat het vlees wat krokante randjes heeft. Bewaar de rest voor een van mijn andere recepten met confit de canard (zie onderstaande notities).
  • Laat de eend afkoelen en trek het vlees uit elkaar met je handen of 2 vorken. Zet opzij totdat je het nodig hebt voor de vulling.
  • Snijd het stukje spek in heel kleine blokjes en bak deze in een droge koekenpan krokant. Maak de sjalot schoon en snipper deze ook heel fijn. Voeg dit vervolgens toe aan het spek in de pan, samen met de balsamico azijn en de suiker. Bak alles totdat de sjalot wat zachter is. Maak dan de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe en bak kort mee.
  • Laat de vulling wat afkoelen en meng het dan met de ricotta, de eend en het ei. Hak de salie fijn en rasp de parmezaanse kaas. Voeg dit ook toe aan de vulling en breng alles op smaak met peper (zout is niet nodig). Roer goed door elkaar.

Pasta uitrollen

  • Nu kun je het pastadeeg uitrollen. Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plastic folie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. tortellini is het lekkerst met zo dun mogelijk deeg. Ik rol het zelf altijd uit tot de één na dunste stand op de machine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten met koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Pasta vullen

  • Snijd je deeglapje in vierkanten. Afhankelijk van hoe groot je de tortellini wil maken, snijd je ook je vierkantjes uit. Leg een lepeltje vulling in het midden van het deeglapje. Maak het deeg rondom de vulling nat met wat water. Vouw je tortellini dicht door 2 hoeken (tegenover-liggende) tegen elkaar te vouwen en goed dicht te drukken. Vouw je tortellini om, met de vulling op de punt. Draai vervolgens beide punten naar elkaar toe zodat je tortellini op een klein kippetje lijkt. Doe dit totdat het deeg en de vulling op is. Leg je tortellini op een met bloem bestoven theedoek en strooi er ook nog wat bloem overheen en dek af met een andere theedoek.

Saus maken

  • Verhit de boter in een steelpannetje, bak hier de bloem een paar minuutjes in. Voeg vervolgens de pot fond en het glaasje port toe. Roer goed en laat inkoken totdat je een mooie wat dikkere saus hebt (20 tot 30 minuten).

Pasta koken

  • Kook de pasta (eventueel in porties) in zo'n 6 minuten gaar in ruim gezouten kokend water. Serveer de tortellini met de saus en garneer met wat gehakte salie en geraspte parmezaanse kaas.

4 reacties

  1. Hoi Evie, dit lijkt mij een heerlijk gerecht. Ik haal alleen niet uit het recept wat je met de eendenbout hebt gedaan na het bakken.
    Groeten,
    Marieke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.