Ik had wat moeite met het vullen van deze bavette, dat zie je misschien wel aan de foto, maar dat komt vooral omdat ik een vrij klein stuk vlees had (250 gram). Met een groter stuk vlees (zoals in dit recept), moet dat zeker goedkomen! Het is me namelijk al eerder gelukt met deze bavette rollade.
De reden dat ik het recept toch met deze foto al deel, is omdat het echt heel erg lekker was en ik het zonde vind om dit recept niet met jullie te delen 🙂 En hopelijk heb jij wat minder moeite met het oprollen en opbinden! Is toch ook wel een kwestie van oefenen heb ik het idee.
Ik serveerde de bavette rollade met wat salade erbij. Perfect als pronkstuk voor een etentje, je Paasbrunch (of diner) of je Kerstdiner! Een saus erbij is niet nodig omdat de vulling heerlijk smeuïg is.
Geniet ervan!
Vitello tonnato bavette rollade
Extra benodigdheden
- kernthermometer
- keukentouw
Ingrediënten
- 600 gram bavette aan 1 stuk, gevlinderd
- 6 plakken fricandeau
- klontje boter
- 1 zakje rucola
Vulling
- 2 blikjes tonijn op olijfolie à 160 gram per blikje
- 6 ansjovisfilets
- 30 gram pecorino geraspt
- 1 tl citroensap
- zout en peper
Instructies
- Zorg dat de bavette op kamertemperatuur is en gevlinderd is. Laat dit door de slager doen of doe het zelf. Vlinderen houdt eigenlijk in dat je het stuk bavette tot een dunnere lap snijdt. Dit doe je door het stuk in de lengte in te snijden tot net niet doormidden zodat je de lap kunt openslaan.
- Dep de bavette droog en kruid met peper en zout aan beide kanten.
Vulling
- Maak de vulling door de tonijn (samen met de olie), de ansjovisfilets, pecorino en citroensap te pureren in de keukenmachine tot een mooie smeuïge vulling. Breng de vulling op smaak met peper en zout.
- Bestrijk de bavette met de vulling en verdeel hier de (uitgelekte) kappertjes gelijkmatig overheen. Beleg vervolgens met de plakjes fricandeau.
- Rol de bavette in de lengte zo strak mogelijk op en duw vulling die eruit valt evt. terug in de rollade. Bind de rollade op met het keukentouw in de lengte en de breedte, laat telkens ongeveer 1 cm tussen de touwtjes. Knoop ze goed vast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit een klontje boter in een braadpan en bak hier de bavette in rondom bruin.
- Steek een kernthermometer in het dikste deel van de bavette en gaar verder in de oven totdat de bavette een kerntemperatuur heeft van 50 graden.
- Haal de bavette uit de oven en dek af met aluminiumfolie, laat zo nog 10 minuten rusten.
- Verdeel de rucola over een serveerschaal en serveer hier de bavette rollade op. Snijd in plakjes en serveer met extra salade.