Scampi diabolique stond al een tijdje op mijn lijstje. Dus toen ik voor de #swieswoepswap (ja dat is een ding) van MandyAndMore gekoppeld werd aan de Belgische Shana van Hoof, zag ik een heerlijk receptje voor scampi diabolique. Dat moest ‘m dus zeker worden! Even een korte toelichting. Bij de #swiepswoepswap word je gekoppeld aan een andere foodblogger en is het de bedoeling dat je een lekker receptje uitzoekt en dat kookt, met of zonder eigen draai.
En een recept maken zonder daar iets aan de veranderen.. Dat zit gewoon niet in mijn systeem. Heb ik overigens nooit gekund, ook niet voordat ik mijn eigen recepten ging ontwikkelen. Dus hierbij mijn variant op de scampi diabolique van Shana van Hoof.
Mijn take voegt wat extra smaken toe, die ik er heerlijk bij vind passen. Hierdoor wijkt het wel wat af van de originele scampi diabolique dus. Maar daardoor vind ik ‘m juist nóg lekkerder. En dit gerechtje viel thuis ook zeker in de smaak 😉
Persoonlijk houd ik van pittig, dus ik gooi er een volle theelepel cayennepeper bij en gebruik pittig paprikapoeder. Houd jij niet zo van pittig, dan kun je er prima wat minder cayennepeper in doen en zoet of mild paprikapoeder gebruiken in plaats van pittig, maakt het zeker niet minder lekker 😉 En wil je ze echt duivels maken, gebruik dan een eetlepel in plaats van een theelepel. Ga ervoor!
Smakelijk 😉
Scampi diabolique (Duivelse gamba’s)
Ingrediënten
- 350 gram orzo of witte rijst
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- scheutje olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper (of minder naar smaak)
- peper
- 1 el gedroogde peterselie
- 2 trostomaten
- scheut wijn
- evenveel water als wijn
- 1 garnalenbouillonblokje of visbouillonblokje
- 400 gram gamba’s
- 100 ml kookroom
- verse peterselie optioneel voor de garnering
- 30 – 50 gram oude geraspte kaas afhankelijk hoe erg je van kaas houdt 😉
Instructies
- Kook de orzo of witte rijst in ruim gezouten water volgens de bereidingswijze op de verpakking. Maak ondertussen de sjalotten en de knoflook schoon, snipper deze en fruit in een beetje olijfolie totdat de sjalot licht glazig is. Voeg vervolgens de tomatenpuree, paprikapoeder, cayennepeper, peper (naar smaak) en peterselie toe en bak alles even mee.
- Snijd de tomaten in stukjes, blus de ingrediënten in de pan af met de witte wijn en voeg de tomaten, water en het garnalenbouillonblokje toe. Laat dit ongeveer 5 tot 10 minuutjes pruttelen, totdat de tomaat wat uit elkaar begint te vallen. Pureer alles met de staafmixer. Voeg de gamba’s toe en laat deze in 3 minuutjes gaar worden. Roer hier vervolgens de room doorheen en serveer met de orzo.
2 trostomaten? Klopt dat?
Het is even geleden dat ik dit recept gemaakt heb, dus uit mijn hoofd weet ik dat helaas niet meer. Maar ik zal het niet voor niets in het recept gezet hebben. Dus ga er vooral vanuit dat het klopt.