Er stond al jaren een recept voor Indiase viscurry met bloemkoolpuree op mijn website, maar deze kreeg helemaal geen goede reviews en dat vind ik natuurlijk heel erg vervelend. Dus ik besloot dit recept opnieuw te maken en volledig om te gooien. Ik heb de ingrediënten aangepast, maar eigenlijk ook het hele recept. In plaats van een fish pie onder een dakje van bloemkoolpuree, is het nu een echte fish pie geworden, verpakt in bladerdeeg. En dat is natuurlijk altijd goed!
Ik de vorige versie gebruikte ik zalm, kabeljauw, gerookte forel en gamba’s, dat heb ik teruggebracht naar zalm en gamba’s, smaken die denk ik wat beter bij de Indiase keuken passen. Ook heb ik de kruidenmix wat aangepast, zodat je echt die Indiase invloed proeft. Misschien komt het doordat ik tegenwoordig wat meer gevoel heb bij de Indiase keuken, maar ik heb het gevoel dat dit herziene recept de keuken meer recht doet.
Ik heb de reviews gereset, aangezien het recept ook gereset is. Ik hoop dat dit recept een stuk beter in de smaak valt dan de vorige! Mijn streven is namelijk wel om minstens 4-sterren reviews voor mijn recepten te krijgen, anders vind ik ze niet goed genoeg. Zelf zou ik namelijk ook nooit een recept kiezen om te maken met minder dan 4 sterren. Laat je me weten of deze nieuwe fish pie minstens die 4 sterren waard is?
Smakelijk!
Indiase fish pie met zalm en gamba’s
Ingrediënten
- 1 pakje bladerdeeg uit de diepvries
Indiase viscurry
- 2 el ghee
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- stukje gember
- 1 rode peper
- 1 el garam masala
- 1 el mosterdzaadjes
- 1 el komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl kurkuma
- 2 el bloem
- 200 ml kokosmelk
- 200 ml gamba- of visbouillon
- 300 gram zalmfilet
- 200 gram rauwe gamba's
- 300 gram diepvrieserwtjes
- 1 ei
Instructies
- Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar om te ontdooien. Check even met je ovenschaal hoeveel je er nodig denkt te hebben, ik gebruikte 6 – 8 velletjes. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verwarm de ghee in een grote wokpan. Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Bak de sjalotten een paar minuutjes in de ghee.
- Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij de sjalotten. Schil de gember en rasp deze. Voeg dit ook toe aan de pan. Maak ook de rode peper schoon, snijd in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Roer alles goed door.
- Voeg vervolgens de garam masala, mosterdzaad, koriander, komijn en de kurkuma toe. Roer goed door totdat de heerlijke geuren vrijkomen. Voeg vervolgens de bloem toe en bak deze een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is.
- Voeg dan de kokosmelk en de bouillon toe. Roer goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Je wil nu een mooie stevige currysaus hebben die niet te vloeibaar is, maar wel 'roerbaar' is, dus ook niet te dik.
- Snijd de zalm in grote blokjes en de gamba's doormidden. Roer dit samen met de erwtjes door de currysaus. Hak de koriander fijn en roer dit er ook doorheen.
- Vet een ovenschaal in en bekleed deze met de bladerdeeg vellen, zorg dat je ook voldoende hebt om de fish pie af te dekken.
- Schep hier de viscurry in en dek af met de rest van het bladerdeeg. Kluts het eitje en bestrijk het bladerdeeg met het ei. Bak in zo'n 30 minuten gaar of totdat het bladerdeeg mooi goudbruin is.
Oh wat jammer! Ik vond de versie met bloemkoolpuree juist zo lekker! Zou je misschien toch het recept nog een keer met mij willen delen?
Natuurlijk! Het recept kreeg in die variant alleen niet zo’n goede beoordelingen, vandaar dat ik het recept wat heb veranderd. Maar fijn om te horen dat jij het juist wel zo lekker vond 🙂
Indiase viscurry uit de oven met bloemkoolpuree
Porties: 6 personen
Ingrediënten
Indiase viscurry
50 gram roomboter
2 sjalotten
3 teentjes knoflook
stukje gember
1 rode peper
2 el garam masala
2 el mosterdzaadjes
1 el komijn
1 el gemalen koriander
1 tl kurkuma
50 gram bloem
200 – 300 ml melk
1 garnalenbouillonblokje
250 gram zalmfilet
250 gram kabeljauwfilet
150 gram gerookte forel
150 gram rauwe gamba’s
300 gram erwtjes
Bloemkoolpuree
1 grote bloemkool
2 liter kippenbouillon
een scheutje kookroom
kopje warme melk
zout
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in 5 tot 10 minuten gaar in de kippenbouillon. Maak ondertussen de curry. Smelt de boter in een grote wokpan. Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Bak de sjalotten in de boter glazig. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij de sjalotten. Schil de gember en rasp deze. Voeg dit ook toe aan de pan. Maak ook de rode peper schoon, snijd in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Roer alles goed door.
Voeg vervolgens de garam masala, mosterdzaad, koriander, komijn en de kurkuma toe. Roer goed door totdat de heerlijke geuren vrijkomen. Voeg vervolgens de bloem toe en bak deze een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is. Voeg dan de melk en het garnalenbouillonblokje toe. Roer goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Je wil nu een mooie stevige currysaus hebben die niet te vloeibaar is, maar wel ‘roerbaar’ is, dus ook niet te dik.
Snijd de vis in stukjes, trek de forel uit elkaar en voeg dit samen met de gamba’s en de erwtjes toe aan de currysaus. Hak de koriander fijn en roer dit er ook doorheen. Laat dit heel zachtjes pruttelen totdat de saus weer warm is. Ondertussen kun je de bloemkoolpuree maken. Pureer de bloemkoolroosjes met de kookroom, een soeplepel kippenbouillon en de warme melk in de keukenmachine. Breng op smaak met zout (en eventueel peper). Pureer totdat je een mooie fluweelzachte puree hebt.
Verdeel de viscurry over een grote ovenschaal of meerdere kleintjes. Verdeel hier vervolgens de bloemkoolpuree overheen. Zet voor 10 minuutjes in de oven waarvan je 5 minuten de grill aanzet om een klein bruin randje te krijgen. Lekker met naanbrood!
Super, dankjewel! Ga m komende week meteen weer maken…