Indiase viscurry uit de oven met bloemkoolpuree

Sinds dat ik een keer bloemkoolpuree heb gemaakt, ben ik verslaafd. Dat is namelijk zo belachelijk lekker! Ik maakte het al een keer bij gevulde kwarteltjes en met Marokkaanse kip en nu gebruik ik het als dakje van een heerlijke Indiase viscurry. Hierdoor merk je al dat het hartstikke veelzijdig is! Om de bloemkoolpuree extra smeuïg te krijgen, raad ik aan om een keukenmachine te gebruiken om de bloemkool in te pureren. Hierdoor krijg je een nog fijnere structuur dan wanneer je deze met een pureestamper, pureepers of staafmixer pureert.
Voor dit gerecht maakte ik dus een combinatie van een heerlijke kruidige Indiase viscurry met een fluweelzachte en subtiele bloemkoolpuree. Daar bakte ik naanbrood bij, om in die heerlijke saus te dopen. En dat was echt een heerlijke combinatie!
In de viscurry gebruik ik typische Indiase kruiden met heerlijke zachte zalm en kabeljauw met wat zoutige gerookte forel en stevige malse gamba’s. Een mooie combinatie van verschillende vissoorten in een kruidige saus met zoete doperwtjes en een zachte zoete bloemkoolpuree. Ik kan me zo niks beters bedenken dan dit op een koude avond, lekker binnen met een glas frisse witte wijn erbij! Ik krijg er alweer honger van..
Smakelijk! 😉
Indiase viscurry uit de oven met bloemkoolpuree
Ingrediënten
Indiase viscurry
- 50 gram roomboter
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- stukje gember
- 1 rode peper
- 2 el garam masala
- 2 el mosterdzaadjes
- 1 el komijn
- 1 el gemalen koriander
- 1 tl kurkuma
- 50 gram bloem
- 200 – 300 ml melk
- 1 garnalenbouillonblokje
- 250 gram zalmfilet
- 250 gram kabeljauwfilet
- 150 gram gerookte forel
- 150 gram rauwe gamba’s
- 300 gram erwtjes
Bloemkoolpuree
- 1 grote bloemkool
- 2 liter kippenbouillon
- een scheutje kookroom
- kopje warme melk
- zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in 5 tot 10 minuten gaar in de kippenbouillon. Maak ondertussen de curry. Smelt de boter in een grote wokpan. Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Bak de sjalotten in de boter glazig. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij de sjalotten. Schil de gember en rasp deze. Voeg dit ook toe aan de pan. Maak ook de rode peper schoon, snijd in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Roer alles goed door.
- Voeg vervolgens de garam masala, mosterdzaad, koriander, komijn en de kurkuma toe. Roer goed door totdat de heerlijke geuren vrijkomen. Voeg vervolgens de bloem toe en bak deze een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is. Voeg dan de melk en het garnalenbouillonblokje toe. Roer goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Je wil nu een mooie stevige currysaus hebben die niet te vloeibaar is, maar wel ‘roerbaar’ is, dus ook niet te dik.
- Snijd de vis in stukjes, trek de forel uit elkaar en voeg dit samen met de gamba's en de erwtjes toe aan de currysaus. Hak de koriander fijn en roer dit er ook doorheen. Laat dit heel zachtjes pruttelen totdat de saus weer warm is. Ondertussen kun je de bloemkoolpuree maken. Pureer de bloemkoolroosjes met de kookroom, een soeplepel kippenbouillon en de warme melk in de keukenmachine. Breng op smaak met zout (en eventueel peper). Pureer totdat je een mooie fluweelzachte puree hebt.
- Verdeel de viscurry over een grote ovenschaal of meerdere kleintjes. Verdeel hier vervolgens de bloemkoolpuree overheen. Zet voor 10 minuutjes in de oven waarvan je 5 minuten de grill aanzet om een klein bruin randje te krijgen. Lekker met naanbrood!