Cottage pie met gehakt en champignons

Cottage pie met gehakt en champignons

Cottage pie is een Engels gerecht dat oorspronkelijk bedoeld is om restjes te verwerken. Restjes vlees en restjes groenten die je verstopt onder een laagje aardappelpuree. Tegenwoordig wordt cottage pie echter gewoon gegeten als volledige maaltijd, niet per se gemaakt van restjes. Zo kun je het bijvoorbeeld in de meeste Engelse pubs bestellen.

Misschien heb je ook al wel eens gehoord van een sheperd’s pie. Wat heel erg lijkt om een cottage pie. Van origine is het grootste verschil dat een cottage pie armenvoedsel is en de sheperd’s pie is bedoeld als voedsel voor de rijken.

In de ‘arme’ cottage pie wordt rundergehakt gebruikt en in de ‘rijke’ sheperd’s pie wordt meestal lamsvlees gebruikt. Beiden worden vervolgens onder een laagje smeuïge aardappelpuree verstopt en heerlijk gegratineerd in de oven.

In deze cottage pie maak ik een heerlijke saus van tomatenpuree, mosterd, worcestershiresaus, rode wijn en lekkere gedroogde groene kruiden. Krijg jij er ook al honger van?

Smakelijk!

Cottage pie met gehakt en champignons
Pin recept Delen op Facebook
4.17 van 6 stemmen

Cottage pie met gehakt en champignons

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 kg iets kruimige aardappels
  • 500 gram rundergehakt
  • zout en peper
  • 250 gram gerookt spek aan een stuk
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 winterpeen
  • 1 el tomatenpuree
  • scheut rode wijn
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el worcestershiresaus
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 beker warme melk
  • 1 zakje geraspte cheddar

Instructies

  • Schil de aardappels en kook deze in 20 minuten gaar in ruim gezouten water.

Gehaktvulling

  • Rul ondertussen het gehakt in een grote wokpan en breng op smaak met wat peper en zout.
  • Snijd het spek in stukjes en bak dit ook even mee met het gehakt. Maak vervolgens de ui schoon en voeg dit ook toe aan de pan. Bak een paar minuutjes mee.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg ook toe en bak een paar minuutjes mee. Snijd de prei in dunne ringen en was goed zodat al het zand er af is. Dep de prei droog en voeg dit ook toe aan de pan. Bak de prei ook een paar minuten mee.
  • Wrijf de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Voeg dit ook toe aan de pan. Bak de tomatenpuree een paar minuutjes mee en voeg daarna de mosterd, de worcestershiresaus, rode wijn en de gedroogde kruiden toe.
  • Rasp de wortel en voeg dit ook toe aan de pan. Laat alles even pruttelen totdat de saus mooi stevig is. Dit kan prima een half uurtje
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden, op de grillstand.

Aardappelpuree

  • Verwarm de melk en stamp dit samen met de aardappels tot een mooie smeuïge aardappelpuree. Voeg evt. nog wat extra melk toe als de aardappelpuree nog te droog is. Breng op smaak met peper en zout en een derde van de geraspte cheddar.
  • Doe het gehaktmengsel over in een grote ovenschaal en bedek met de aardappelpuree. Bestrooi de cottage pie met de rest van de cheddar. Laat even gratineren onder de hete grill totdat je een mooie lichtbruine krokante kaaslaag hebt.
4.17 from 6 votes (6 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.