Cottage pie met gehakt en champignons

Cottage pie met gehakt en champignons

Cottage pie is een Engels gerecht dat oorspronkelijk bedoeld is om restjes te verwerken. Restjes vlees en restjes groenten die je verstopt onder een laagje aardappelpuree. Tegenwoordig wordt cottage pie echter gewoon gegeten als volledige maaltijd, niet per se gemaakt van restjes. Zo kun je het bijvoorbeeld in de meeste Engelse pubs bestellen.

Misschien heb je ook al wel eens gehoord van een sheperd’s pie. Wat heel erg lijkt om een cottage pie. Van origine is het grootste verschil dat een cottage pie armenvoedsel is en de sheperd’s pie is bedoeld als voedsel voor de rijken.

In de ‘arme’ cottage pie wordt rundergehakt gebruikt en in de ‘rijke’ sheperd’s pie wordt meestal lamsvlees gebruikt. Beiden worden vervolgens onder een laagje smeuïge aardappelpuree verstopt en heerlijk gegratineerd in de oven.

In deze cottage pie maak ik een heerlijke saus van tomatenpuree, mosterd, worcestershiresaus, rode wijn en lekkere gedroogde groene kruiden. Krijg jij er ook al honger van?

Smakelijk!

Cottage pie met kastanjechampignons, prei en wortel

Cottage pie met gehakt en champignons

Voorbereiding 15 min
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 45 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg iets kruimige aardappels
  • 400 gram rundergehakt
  • zout
  • peper
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 winterpeen
  • 1 el tomatenpuree
  • scheutje rode wijn
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el worcestershiresaus
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1 beker melk
  • geraspte kaas

Instructies

  • Schil de aardappels en kook deze in 15 minuten gaar in ruim gezouten water. Rul ondertussen het gehakt in een grote wokpan met wat peper en zout naar smaak. Voeg vervolgens de spekblokjes, ui en knoflook toe en bak even mee totdat de ui net glazig is. Snijd de prei in dunne ringen en was deze goed zodat al het zand er af is. Voeg toe aan de pan en blijf regelmatig roeren.
  • Wrijf de champignons schoon en snijd ze in dunnen plakjes. Voeg dit ook toe aan de pan. Bak de tomatenpuree een paar minuutjes mee en voeg daarna de mosterd, de worcestershiresaus, rode wijn en de gedroogde kruiden toe. Rasp de wortel en voeg dit ook toe aan de pan. Laat het een paar minuutjes pruttelen totdat de saus mooi stevig is.
  • Verwarm de melk en maak een mooie smeuïge aardappelpuree door de aardappels te pureren samen met de warme melk, zout en peper en een beetje geraspte kaas. Verdeel het gehaktmengsel over een grote ovenschaal en bedek met de aardappelpuree. Bestrooi de cottage pie met wat geraspte kaas en laat de kaas eventjes onder de grill gratineren totdat deze lichtbruin is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *