Ravioli met zalm en gamba’s in een bisque saus

Ravioli met zalm en gamba’s in een bisque saus

Bisque stond al een hele lange tijd op mijn lijstje om te maken! Dus toen ik toch aan de slag ging met het maken van bisque, bedacht ik me dat ik dan een deel van de bisque wel kon inkoken tot pastasaus! En dat was natuurlijk een topidee! Want zo krijg je een heerlijke smaakvolle saus voor bij je zelfgemaakte gevulde pasta! 🙂 Overigens kun je deze saus natuurlijk ook bij gewone (kant-en-klare) pasta eten, maar dit is wel echt next level lekker!

Voor de ravioli maakte ik een vulling van verse zalm, gamba’s, mascarpone en nog wat parmezaanse kaas! Dat past namelijk heerlijk bij de zoetige smaak van de garnalenbisque 🙂 En je verse pasta bestrooi je natuurlijk net voor het serveren met wat extra parmezaanse kaas, nog wat zwarte peper en verse bieslook. Ziet er niet alleen mooi uit, is ook nog eens hartstikke lekker!

En als je dus met dit recept aan de slag gaat, dan zou ik voor het gemak voor de volgende dag bisque maken 😉 1 dag werk, 2 dagen superlekker eten. Daarvoor houd je gewoon het recept voor de bisque saus aan, maar kook je deze niet in. Eventueel kun je er dan nog wat extra gamba’s doorheen doen, zodat de bisque ook nog wat vulling heeft. Hartstikke lekker!!

Smakelijk 🙂

Ravioli van zalm en gamba's in een bisque saus van gamba's

Ravioli van zalm en gamba's in een bisque saus van gamba's

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 30 min
Wachttijd:30 min
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 4 personen

Extra benodigdheden

  • ravioli vorm
  • pastamachine
  • staafmixer

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem typo 00
  • 3 grote eieren
  • snuf zout
  • flinke scheut olijfolie

Bisque

  • 500 gram ongepelde gamba's
  • klontje boter
  • zout en peper
  • 1 el paprikapoeder
  • mespunt cayennepeper
  • 2 el bloem
  • flinke scheut sherry
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • paar takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 garnalenbouillonblokje (optioneel)
  • 250 ml kookroom

Ravioli vulling

  • 200 gram zalmfilet zonder huid
  • 200 gram gepelde gamba's (deze houd je over van de bisque saus, daar gebruik je alleen de schalen en koppen)
  • 3 el mascarpone
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • verse bieslook

Instructies

Pastadeeg

  • Strooi de pastabloem over je werkblad uit of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken.
  • Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te nat of te droog? Je kunt extra ei of bloem toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.

Bisque maken

  • Maak de gamba's schoon door de koppen er af te trekken en het lijf van de gamba's te pellen. Gooi niks weg! Was de gamba's en dep deze droog en bewaar voor de vulling (afgedekt in de koelkast).
  • Verhit een klontje boter in een diepe pan en bak hier de gambakoppen- en schalen in totdat ze roze zijn. Breng op smaak met peper en zout, voeg het paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak nog eventjes mee. Blus de gamba's vervolgens af met een flinke scheut sherry. Voeg dan de bloem toe en roer goed door.
  • Maak de ui en knoflook schoon en snijd samen met de winterpeen in stukken. Voeg dit toe aan de pan en bak eventjes mee. Bak dan ook even de tomatenpuree mee. Voeg vervolgens zoveel water toe (en eventueel het bouillonblokje) totdat alles net niet onder staat. Voeg nu ook de tijm en laurier toe en laat op laag vuur een half uurtje trekken (zonder deksel).

Ravioli vulling

  • Ondertussen kun je de vulling voor de ravioli maken. Snijd de zalm en gamba's in heel kleine stukjes. Meng dit met de mascarpone en 50 gram geraspte parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper, zout en verse bieslook. Dek af en zet in de koelkast totdat je het nodig hebt.

Pastadeeg uitrollen

  • Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plastic folie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Ravioli is het lekkerst met zo dun mogelijk deeg. Ik rol het zelf altijd uit tot de één na dunste stand op de machine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten met koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Pasta vullen

  • Voor het vullen van de pasta gebruik ik een ravioli vorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
  • Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de ravioli vorm of ravioli uitstekers. Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Met wat water ertussen blijft het extra goed plakken. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
  • Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi de zelfgemaakte ravioli met wat (pasta)bloem tot gebruik. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.

Bisque saus

  • Pak een staafmixer en pureer de gambabouillon, zo krijg je namelijk nóg meer smaak uit de koppen. Zeef de bisque vervolgens (eventueel ook door een kaasdoek of oude theedoek) en vul aan met de kookroom. Kook dit nu in totdat je een mooie dikke saus over hebt. Dit kan een kwartiertje duren, afhankelijk van hoe hoog je het vuur zet. Hoe hoger het vuur, hoe sneller het inkookt.
  • Is je saus een mooie dikte? Dan kun je de ravioli koken. Deze is in 5 minuutjes goed (al dente). Serveer de ravioli met de bisque saus en bestrooi met nog wat peper, parmezaanse kaas en bieslook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling