Bisque van gamba’s

Bisque van gamba’s

Bisque blijft denk ik een van mijn favoriete gerechten of all time. Ik houd van smaakvolle gerechten en veel smaakvoller dan een goede sterke bisque, krijg je niet. In een restaurant zie je vaak kreeftenbisque op het menu staan. Maar wist je dat je een bisque ook prima van gamba’s, krab of langoustines kunt maken?

Gamba’s zijn denk ik wel het meest gangbaar. Vandaar mijn versie van een bisque met gamba’s dus. Net zo vol van smaak, maar dan wat goedkoper en met producten die makkelijker te krijgen zijn :). Zet deze bisque met kerst als voorgerecht op tafel of eet het in de zomer lekker als hoofdgerecht. En waan je weer even in Frankrijk!

De bisque top je af met de gebakken gamba’s en de schalen en koppen van de gamba’s geven de heerlijke smaak aan de bsique! Zo gebruik je de gamba’s dus helemaal. Uiteindelijk gooi je de schalen wel weg, zodra ze hun smaak hebben afgegeven, maar dan heb je ook wel echt alles uit de gamba’s gehaald! Geniet dus van deze heerlijke bisque en hopelijk maak je ‘m vaker als je de bisque eenmaal hebt geproefd!

Smakelijk 🙂

Bisque van gamba's: Heerlijke garnalen bisque
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Bisque van gamba’s

Voorbereiding 30 min
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • staafmixer

Ingrediënten

  • 1 kilo ongepelde (grote) gamba's
  • klontje boter
  • zout en peper
  • 1 el paprikapoeder
  • mespunt cayennepeper
  • 2 el bloem
  • flinke scheut sherry
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • bosje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 garnalenbouillonblokjes
  • 100 ml slagroom

Instructies

  • Maak de gamba's schoon door de koppen er af te trekken en het lijf van de gamba's te pellen. Gooi niks weg! Was de gamba's en dep deze droog. Bewaar de gamba's afgedekt in de koelkast.
  • Verhit een klontje boter in een diepe pan en bak hier de gambakoppen- en schalen in totdat ze roze zijn. Breng op smaak met peper en zout, voeg het paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak nog eventjes mee. Blus de gamba's vervolgens af met een flinke scheut sherry. Voeg dan de bloem toe en roer goed door.
  • Maak de ui en knoflook schoon en snijd samen met de winterpeen in stukken. Voeg dit toe aan de pan en bak eventjes mee. Bak dan ook even de tomatenpuree mee. Voeg vervolgens zoveel water toe, met de bouillonblokjes, totdat alles net onder staat. Voeg nu ook de tijm en laurier toe en laat op laag vuur een half uurtje trekken (zonder deksel).
  • Pak een staafmixer en pulse de gambabouillon een paar keer heel grof zodat de koppen net kapot zijn, zo krijg je namelijk nóg meer smaak uit de koppen. Zeef de bisque vervolgens (eventueel ook door een kaasdoek of oude theedoek) en voeg de slagroom toe. Warm de bisque nog even goed op.
  • Bak ondertussen de gamba's in een klontje boter aan beide kanten totdat ze mooi roze zijn. Verdeel de gamba's over 4 kommen en schep hier de bisque bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling