Ik heb nog een heerlijk kerst receptje voor je.. Dit was vorig jaar op 1e kerstdag ons hoofdgerecht! Geserveerd met geroosterde aardappeltjes en hasselback pompoen 🙂 Een heel geslaagd kerstdiner!
Deze kort gebakken ossenhaas serveer je met een zelfgemaakte dikke bisque saus en kortgebakken gamba’s. Een echt surf & tuf dus! Die nog eens extra surf wordt, door de heerlijke bisque saus erbij. Deze zit zó vol van smaak dat je echt achterover slaat.
Het kost even wat tijd, maar is het meer dan waard! Want de smaak is echt fantastisch. Hopelijk geniet jij er net zo van.
Smakelijk!
Surf and turf van ossenhaas met bisque saus
Ingrediënten
Bisque saus
- 12 ongepelde rauwe gamba's
- klontje boter
- peper en zout
- 1 tl paprikapoeder
- mespunt cayenne
- 1 tl tomatenpuree
- 1 ui
- 1 winterpeen
- 3 teentjes knoflook
- flinke scheut sherry (medium)
- 2 el bloem
- 1 garnalen bouillonblokje (of visbouillon)
Ossenhaas
- 4 stukken ossenhaas op kamertemperatuur liefst mooie lange stukken zoals op de foto
- peper en zout
- klontje boter
Instructies
Bisque saus maken
- Maak de gamba's schoon door de koppen er af te trekken en het lijf van de gamba's te pellen. Gooi niks weg!
- Was de gamba's en dep deze droog. Bewaar de gamba's afgedekt in de koelkast.
- Verhit een klontje boter in een diepe pan en bak hier de gambakoppen- en schalen in totdat ze roze zijn. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg het paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak nog eventjes mee.
- Maak de ui en de winterpeen schoon en snijd in stukjes. Voeg dit toe aan de pan en bak eventjes mee.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe, samen met de tomatenpuree en de bloem en bak een minuutje mee.
- Blus af met de sherry. Voeg vervolgens zoveel water toe, met het bouillonblokje, totdat alles nét onder staat. Laat op laag vuur een half uurtje trekken (zonder deksel).
- Pak een staafmixer en pulse de gambabouillon een paar keer heel grof zodat de koppen net kapot zijn, zo krijg je namelijk nóg meer smaak uit de koppen.
- Zeef de bisque vervolgens (eventueel ook door een kaasdoek of oude theedoek) en doe over in een pannetje.
- Kook de dikke bouillon in tot een mooie dikke saus. Voeg een scheutje room toe en roer goed door. Houd de saus warm
Ossenhaas bakken
- Verwarm een klont boter in een gietijzeren pan of in een grillpan. Kruid de ossenhaas rondom goed met peper en zout.
- Bak de ossenhaas aan de ene kant totdat de garing aan de buitenkant tot ongeveer halverwege is opgetrokken.
- Draai de ossenhaas om en bak nog een paar minuutjes. Druk af en toe zachtjes op de bovenkant van de ossenhaas. Deze moet voor medium rare aanvoelen als de muis van je hand (het stuk net onder je duim).
- Haal de ossenhaas uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Laat zo 5 tot 10 minuutjes rusten.
- Bak ondertussen de gamba's in een klontje boter aan beide kanten totdat ze mooi roze zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Bord opmaken
- Snijd de ossenhaas in plakjes. Verdeel hier de bisque saus overheen en leg daar de gamba's op. Bestrooi met nog wat peper en zout.
Wat voor een sherry gebruik jij? Droog of medium of zoet?
Hi Ilse, ik gebruikte medium sherry 🙂
Hallo
Vraagje: zou ik de tomatenpuree weg kunnen laten of ergens door vervangen, in verband met allergie voor tomaat.
Dan zou ik ‘m weglaten denk ik, kan zo niet echt iets bedenken wat een goede vervanger zou zijn..