Ik ben eigenlijk geen groot fan van de Amerikaanse keuken, maar een paar dingen vind ik wel heel erg lekker. Waaronder mac and cheese! Dus besloot ik om een soort luxe mac and cheese te maken, met rivierkreeftjes en saffraan. In Amerika kennen ze ook mac and cheese met kreeft, maar deze is wat toegankelijker en ook écht super lekker!
Ik maakte deze mac and cheese als onderdeel van een wijn-spijs avondje met Michelle. Dus zij zocht er een heerlijke wijn bij uit en dat was niet alleen een fantastisch lekkere combi, deze vette houtgerijpte Chardonnay is één van mijn nieuwe favoriete witte wijnen! Deze wijn is zó lekker en dat had ik écht niet verwacht van een Amerikaanse wijn. Vooral proberen dus!
En dan natuurlijk wel bij deze heerlijke mac and cheese met rivierkreeftjes, want juist die combi was zo top! Mocht je nou niet van rivierkreeftjes houden, dan kun je deze ook weglaten en dan is de mac and cheese nog steeds fantastisch lekker, ook met de wijn. Michelle houdt namelijk niet zo van zeedieren, dus ik had 1 versie met en 1 versie zonder rivierkreeftjes gemaakt, allebei heerlijk!
Geniet ervan 🙂
Mac and Cheese met rivierkreeftjes en saffraan
Ingrediënten
- 300 gram grote elleboog macaroni
- 50 gram boter
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram bloem
- 1 tl paprikapoeder
- snuf saffraan
- 500 ml melk
- 200 gram geraspte cheddar
- 100 gram geraspte parmezaanse kaas
- 300 gram rivierkreeftjes
- peper en zout
- bosje verse peterselie
Topping
- extra geraspte cheddar
- panko
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden, op de grillstand.
- Kook ondertussen de macaroni al dente in ruim gezouten water, volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Verhit de boter in een hoge pan. Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Bak deze een paar minuutjes in de boter totdat de ui zacht is.
- Maak ondertussen de knoflook schoon en hak deze ook fijn. Voeg dit toe aan de ui en bak nog zo'n 2 minuutjes mee.
- Voeg vervolgens de bloem en het paprikapoeder toe. Roer goed door en bak zo'n 5 minuutjes mee totdat de bloem gaar is.
- Voeg vervolgens een snuf saffraan toe en beetje bij beetje de melk totdat je een egale bechamelsaus hebt. Roer goed door met de garde.
- Voeg vervolgens de geraspte cheddar en parmezaanse kaas toe en blijf roeren totdat de kaas gesmolten is en je een mooie dikke kaassaus hebt.
- Roer er dan de macaroni en rivierkreeftjes doorheen. Breng op smaak met peper, zout en fijngehakte peterselie.
- Doe de macaroni over in een ovenschotel en top af met geraspte cheddar en een dun laagje panko. Grill dit in de oven totdat de bovenkant mooi gegratineerd is.