Ceviche van gamba’s met sinaasappel gin

Ceviche van gamba’s met sinaasappel gin

Oké, ik wil vooral beginnen met dat deze Tanqueray Sevilla gin by far de lekkerste gin is die ik ooit heb gehad! Meestal pimp ik mijn gin tonics bijvoorbeeld nog met heel veel zoete ingrediënten zoals rood fruit of passievrucht. Maar deze gin is al zo lekker, dat je eigenlijk geen andere smaakmakers meer nodig hebt! Ook puur is ie heerlijk 🙂

Oké, dan nu het recept :p Ik kreeg deze gin van Drankdozijn om hier voor een samenwerking een heerlijk recept mee te maken. Nou vond ik het erg voor de hand liggen om er een toetje mee te maken, dus dat wilde ik eigenlijk uit principe al niet doen. Dus toen bedacht ik er deze heerlijke ceviche van gamba’s mee. Ik maakte al een keer een Italiaans geïnspireerde ceviche, een beetje fusion dus, en nu ging ik iets dichter tegen de oorspronkelijke Peruaanse smaken aan. Maar dan wel met sinaasappel, omdat dat zo heerlijk bij deze gin past!

Bij een ceviche gaar je de vis of schaaldieren op een andere manier dan je waarschijnlijk gewend bent. In plaats van garen met warmte, gaar je bij een ceviche de garnalen (of vis) door ze eventjes in een zuur badje te zetten. Hoe werkt dat dan? Nou het zuur in het limoensap verandert de eiwitten in de gamba’s en maakt deze wit, stevig en ondoorzichtig. Hetzelfde als wat verhitting doet. Maar bij ceviche blijft de structuur van de gamba’s wat zachter. Wat dus eigenlijk lekkerder is dan wanneer je de gamba’s bakt 🙂

Ik topte deze ceviche af met stukjes sinaasappel, heerlijke verse groene kruiden, een klein beetje ui en chili voor de pit en wat geroosterde maiskorrels voor de crunch. Ik zag in een Peruaans kookboek geroosterde maiskorrels voorbij komen en toen bedacht ik me dat dit dus echt de perfecte aanvulling is op dit recept! En tegenwoordig kun je deze als het goed is zelfs bij de Albert Heijn krijgen, maar ik kocht ze zelf bij onze lokale Turkse supermarkt. Uiteindelijk is dit zo’n heerlijk zomers gerecht geworden dat je als voorgerecht kunt eten, maar ook prima als licht hoofdgerecht! Ik ben in ieder geval fan! Dit is echt súper lekker namelijk 🙂

Smakelijk! En vergeet er niet een lekker glaasje gin tonic bij te drinken 😉

Ceviche met gamba's, sinaasappel, gin en krokante mais
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Ceviche van gamba’s met sinaasappel gin

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Tijgermelk (leche del tigre)

  • 4 limoenen
  • 2 rode pepers (zonder zaadlijsten)
  • stukje gember (van ongeveer 1 cm)
  • 3 el gin (Tanqueray Flor de Sevilla)
  • 1 el tonic
  • zout en peper

Ceviche

  • 250 gram rauwe gepelde gamba's
  • 2 grote sinaasappels
  • halve rode ui
  • bosje verse munt
  • bosje verse koriander
  • 4 el geroosterde mais

Instructies

Tijgermelk (leche del tigre)

  • Maak voor de tijgermelk de rode pepers schoon en snijd in heel kleine stukjes. Maak ook de gember schoon en rasp deze. Halveer de limoenen en knijp deze boven een kommetje uit. Roer hier de gin, tonic, geraspte gember en fijngehakte rode pepers doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij totdat je het nodig hebt.

Ceviche

  • Maak de rode ui schoon en snijd in heel dunne (halve) ringen. Snijd de schil en het buitenste velletje van de sinaasappel. Snijd vervolgens de stukjes uit de sinaasappels, tussen de velletjes in en snijd het vruchtvlees vervolgens in stukjes. Pluk de blaadjes van de takjes munt en koriander en roer dit samen met de sinaasappels, rode ui en de gamba's door de tijgermelk. Vul dit aan met water totdat de gamba's nét onder staan.
  • Laat dit 10 minuutjes tot een kwartiertje 'garen' totdat de gamba's niet meer doorschijnend zijn maar het 'vlees' witroze is geworden. Serveer in 4 kommetjes en bestrooi met de geroosterde maiskorrels. En drink er een lekker glas koude gin tonic bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.