Ik dook weer eens de keuken in met Michelle van Mies’ Winejournal, deze keer voor een Zuid-Amerikaanse avond! Alleen hadden we allebei net een wat ander beeld van Zuid-Amerika.. Ik ging gelijk voor de heerlijke Noord Zuid-Amerikaanse smaken van Peru en Mexico, maar Michelle zat juist meer te denken aan wijnen uit Zuid Zuid-Amerika uit o.a. Argentinië en Chili.
Ondanks dat we dus niet helemaal op één lijn zaten, werd het toch weer een geslaagde avond en hebben we afgesproken een volgende keer wat zuidelijker Zuid-Amerika in te duiken. Maar voor deze eerste Zuid-Amerikaanse avond startten we de avond met een heerlijke ceviche van gamba’s met mango en passievrucht. Niet authentiek, wel heel erg lekker!
En Michelle koos er een heerlijke frisse, beetje bloemige wijn bij uit die er heel erg goed bij paste! De ceviche zelf is namelijk een beetje zoet, maar ook zuur en zelfs romig door de avocado en de gamba’s. Een heerlijk gerecht weer met een super lekkere wijn-spijs combi! Meer weten over de wijn? Kijk dan even bij Michelle.
Smakelijk!
Ceviche van gamba’s met passievrucht
Ingrediënten
- 400 gram verse (gepelde) gamba's
Tijgermelk
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- klein stukje gember
- 3 limoenen
- 30 ml gamba- of visbouillon
- 30 ml yuzu
- zout en peper
Gamba ceviche
- 3 passievruchten
- 2 jalapeño pepers
- 1 avocado
- 1 mango
- paar blaadjes verse munt
- kiemgroenten
- geroosterde mais
- bananenchips
Instructies
- Maak de gamba's schoon (en pel ze indien dat nog niet gebeurd is), snijd elke garnaal in ongeveer 4 stukken. Dep droog, dek af en zet in de koelkast tot gebruik.
Tijgermelk
- Maak de sjalot, knoflook en gember schoon en hak grof. Doe dit in een keukenmachine of blender. Pers de limoenen uit en doe dit samen met de yuzu en gamba- of visbouillon in de keukenmachine. Pureer tot een mooie gladde tijgermelk.
- Haal het vruchtvlees uit de passievruchten en meng dit door de tijgermelk. Maak de jalapeño peper schoon en hak deze heel fijn, meng dit ook door de tijgermelk. Dek af en zet opzij tot gebruik.
Gamba ceviche
- Maak de avocado en de mango schoon en snijd beiden in kleine blokjes. Besprenkel met wat limoensap zodat het niet bruin wordt. Dek af en zet ook opzij.
- Meng de gamba's door de tijgermelk en laat zo'n 15 minuutjes garen. Roer af en toe door.
- Verdeel de mango en avocado over 4 bordjes. Verdeel hier vervolgens de gamba's overheen en giet de tijgermelk er overheen.
- Garneer de ceviche met de kiemgroenten, blaadjes munt en geroosterde mais. Serveer met de bananenchips.