Broodje bapao met vulling van varkensvlees

Broodje bapao met vulling van varkensvlees

Bapao stond al heel lang op mijn lijstje! Maar ik vond het altijd een beetje eng om er aan te beginnen.. Maar toen ik laatst succesvol bao buns maakte, vond ik het een stuk minder spannend en besloot ik de uitdaging aan te gaan! En bij deze bapao’s lukte het deeg zelfs nóg beter!

Staat bapao dus ook al een tijdje bij jou op je lijstje? Dan weet ik zeker dat je met dit recept vooruit kunt! Ik ben namelijk niet de grootste held met deeg, maar ook mij lukt dit 🙂 Het experimenteren met het deeg heb ik al voor je gedaan, dus met deze verhoudingen kun je lekker zelf aan de slag!

En de vulling! Ohmygod die is goed gelukt. Ik wilde dus die kleffe bapao’s van vroeger namaken, maar dan natuurlijk beter :p Ik kan me in ieder geval nog wel herinneren dat die broodjes vaak de magnetron in gingen (toen ik nog op de middelbare school zat), die dingen kostten toen denk ik maar 30 cent ofzo bij de Albert Heijn. Ze waren niet geweldig, maar who cared?

Toch vond ik de vulling wel lekker: lekker zoet maar toch hartig. Alleen miste ik er een beetje de structuur in. Daarom nu: Broodje bapao met een stevige zoete vleesvulling. Waarin je dus wel herkent dat het vlees is :p

Geniet ervan!

Broodje bapao met zoete varkensvlees vulling
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Broodje bapao met zoete varkensvlees vulling

Voorbereiding 30 min
Bereiding 2 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 30 min
Porties: 10 broodjes
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • stoommandje

Ingrediënten

Bapao deeg

  • 320 gram bapaomeel
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 170 ml lauwwarm water
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 tl bakpoeder
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 2 tl zout

Vulling

  • 500 gram varkensgehakt (vulling van ongekookte braadworsten)
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el oestersaus
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el bloem

Instructies

Bapao deeg

  • Doe het lauwwarme water in een ruime kom (de overige ingrediënten moeten hier straks ook bij passen). Voeg hier de gedroogde gist en de suiker aan toe. Roer alles goed door met een vork en laat 10 minuutjes staan totdat je gist begint te schuimen. Schuimt ie niet? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je water is te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Voeg de overige ingrediënten voor het deeg toe (behalve het zout) en kneed voor zo'n 5 minuutjes door. Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten tot een mooi glad deeg. Doe een klein beetje zonnebloemolie in een kom, wentel daar de deegbol doorheen en dek af met een warme vochtige theedoek. Zet op een warme plek om een uurtje te laten rijzen. Totdat het deeg in volume is verdubbeld.

Vulling

  • Maak ondertussen de vulling. Haal het varkensvlees uit de worsten. Rul dit in een grote wokpan. Maak ondertussen de sjalot schoon en snipper deze. Voeg toe aan het gehakt in de pan en bak een paar minuutjes mee. Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe aan de pan.
  • Voeg vervolgens de oestersaus, sojasaus, suiker, sesamolie en bloem toe en bak alles nog zo'n 2 tot 3 minuutjes totdat je een mooie droge vulling hebt. Laat afkoelen en zet opzij totdat je het nodig hebt.

Bapao vullen

  • Leg 10 stukjes bakpapier klaar. Verdeel het deeg in 10 even grote stukjes van zo'n 50 gram en rol er met je gebolde hand een bolletje van. Dek alle bolletjes af en pak er steeds eentje om uit te rollen en te vullen.
  • Rol het deegbolletje uit tot een mooi rondje (niet te dun). Schep hier een tiende van de vulling op (in het midden) en vouw het deeg bovenop dicht. Leg voorzichtig op het stukje bakpapier en dek af met plasticfolie. Doe dit met alle bolletjes deeg en alle vulling totdat alles op is.
  • Laat de bapao nog zo'n 30 tot 60 minuten rijzen onder plasticfolie totdat ze in volume zijn verdubbeld.

Bapao stomen

  • Zet een pan kokend water op, waar een stoommandje op past. Leg voorzichtig de broodjes bapao (met het bakpapiertje eronder!) in het stoommandje. Let op dat ze elkaar niet raken, want ze zetten nog wat uit. Ik stoomde er 2 per mandje. Stoom de broodjes in porties steeds in 10 minuten gaar.
  • Eet ze direct of laat ze afkoelen (draai ze dan af en toe om, anders wordt de bodem vochtig) en vries ze (los van elkaar) in. Je kunt ze vervolgens weer direct uit de diepvries 10 minuten stomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling