Deze champagne macarons wilde ik denk ik al maken sinds dat ik mijn eerste macarons maakte! Uiteindelijk heeft het verschillende smaken geduurd voordat ik me waagde aan deze heerlijke champagne macarons. Gelukkig, want ik wilde natuurlijk niet dat deze macarons zouden mislukken. En om eerlijk te zijn, zijn er helaas wel wat porties macarons in de prullenbak verdwenen voordat ik het perfecte macaron recept had. Maar ik kan nu wel zeggen dat ik het perfecte recept heb 🙂
Dus toen waren deze beauties aan de beurt! Ik had nog gouden kleurpasta en gouden spray staan, en hoe kun je champagne macarons nou nog luxer laten ogen dan door ze goud te maken? 😀 Ik was niet helemaal blij met de kleur van alleen de kleurpasta, dus ik besloot ze ook nog af te maken met de gouden spray en toen waren ze echt heel mooi!
Ga je (voor het eerst) macarons bakken? Dan geef ik je graag nog wat tips mee:
- Je moet de eiwitten goed stijf kloppen, maar dan weer niet té stijf. Hoewel je de lucht er bij het spatelen van het amandelmeel er weer uit kunt halen. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
- Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld
- Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. op die manier worden ze echt het mooist
- Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
- Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
- Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
- Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
- Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
- Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
- Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze wel het lekkerst namelijk!
Lukt het de eerste keer niet helemaal perfect? Dat had ik helaas ook. Met dit recept en mijn tips zou het in principe moeten lukken. Maar doordat elke oven net wat anders is, niet iedereen de eiwitten precies even stijf klopt en waarschijnlijk nog heel veel andere invloeden, kan het een keertje anders uitpakken. Stuur me vooral een berichtje als je ergens tegenaan loopt en dan probeer ik je verder te helpen!
Geniet ervan 🙂
Champagne macarons
Ingrediënten
Macarons
- 75 gram eiwit
- mespunt zout
- paar druppels vanille aroma
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 150 gram poedersuiker
- 80 gram amandelmeel
- gouden kleurpasta (optioneel)
- gouden kleur spray (optioneel)
Champagne botercrème
- 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 130 gram poedersuiker
- 100 ml champagne
- + 3 el extra champagne
Instructies
Macarons
- Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg de gouden kleurpasta en een paar druppels vanille aroma toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel kleurpasta toe totdat je de gewenste kleur hebt. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend gouden mengsel hebt.
- Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Zeef dit echt! Anders wordt de structuur van je macarons niet mooi. Spatel dit vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel langzaam van je spatel af glijdt.
- Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruik hier de omtrek van een shotglaasje voor. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
- Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid 😉
- Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral uit bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog. Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen voordat je ze er vanaf haalt. Spray ze dan ook in met gouden spray als je wil.
Champagne botercrème
- Ondertussen kun je de vulling van de macarons maken. Kook 100 ml champagne in totdat je nog 2 eetlepels over hebt. Mix de roomboter (op kamertemperatuur) met de de poedersuiker, ingekookte champagne en 3 eetlepels extra champagne. Mix dit (met de mixer) tot een mooie luchtige vulling. Doe dit over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
- Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk! Of eet ze lekker allemaal zelf op :p