Oreo macarons met vanille botercrème

Oreo macarons met vanille botercrème

Zien deze macarons er niet supervet uit? Ik vind gekleurde macarons echt heel leuk! Maar de kleur moet natuurlijk wel bij de smaak passen en niet alleen gekleurd zijn voor de leuk. En zwart past natuurlijk perfect bij oreo macarons. Door de combinatie van de cacao in de macarons met de luchtige vanillecrème als vulling én natuurlijk de zwarte kleur, heb je echt het idee dat je oreo’s aan het eten bent, maar dan net anders natuurlijk 😉

In de meeste bak-webshops kun je verschillende kleuren voedselkleurenpasta’s vinden. Kies wel echt voor een pasta, want dit heeft het minste effect op de structuur van het beslag en dus op je uiteindelijke macarons.

Daarnaast zijn er nog een paar dingen waar je op moet letten.

  • Je moet de eiwitten goed stijf kloppen, maar dan weer niet té stijf. Hoewel je de lucht er bij het spatelen van het amandelmeel er weer uit kunt halen. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
  • Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld
  • Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. op die manier worden ze echt het mooist
  • Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
  • Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
  • Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
  • Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
  • Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
  • Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
  • Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze wel het lekkerst namelijk!

Lukt het de eerste keer niet helemaal perfect? Dat had ik helaas ook. Met dit recept en mijn tips zou het in principe moeten lukken, maar doordat elke oven net wat anders is, niet iedereen de eiwitten precies even stijf klopt en waarschijnlijk nog heel veel andere invloeden, kan het een keertje ander uitpakken. Stuur me vooral een berichtje als je ergens tegenaan loopt en dan probeer ik je verder te helpen!

Succes en smakelijk 😉

Oreo macarons met vanille botercrème vulling

Oreo macarons met vanille botercrème

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Rusttijd30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 16 macarons

Ingrediënten

  • 70 - 75 gram eiwit (ongeveer 2 eiwitten)
  • mespunt zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • zwarte kleurpasta
  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram amandelmeel
  • 1 el cacao

Vanille botercrème

  • 100 gram roomboter
  • 130 gram poedersuiker
  • mespunt vanillepasta of 1 tl vanille aroma

Instructies

  • Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg de kleurpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel toe totdat je de gewenste kleur hebt. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend pikzwart mengsel hebt.
  • Zeef er dan de poedersuiker, cacao en het amandelmeel boven. Zeef dit echt! Anders wordt de structuur van je macarons niet mooi. Spatel dit vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt. Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruikte hier de omtrek van een shotglaasje voor. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
  • Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 16 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 16 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog. Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen.

Vanille botercrème

  • Ondertussen kun je de vulling van de macarons maken. Mix de roomboter (op kamertemperatuur) met de vanille en de poedersuiker. Meng dit tot een mooie luchtige vulling. Doe dit over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
  • Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling