Strawberry cheesecake macarons

Strawberry cheesecake macarons

Als je ooit macarons in de winkel gaat kopen, koop je dan ook niet altijd de strawberry cheesecake als ze deze hebben? Ik dus zeker wel :p Geen wonder dus, dat dit een van mijn eerste te maken macarons zou zijn! En deze smaken dus echt heel erg naar strawberry cheesecake. Door de gevriesdroogde aardbeien krijgt het macaron koekje zelf al een aardbeiensmaak. En door de vulling, die dus bestaat uit aardbei, koekkruimels en roomkaas, krijg je de ultieme strawberry cheesecake smaak!

Ik vind dit niet de mooiste macarons die ik heb gemaakt, maar ze zijn dus wel echt superlekker! En de structuur en smaak zijn verder helemaal goed, dus dan vind ik het niet zo erg dat ze er niet helemaal perfect uitzien 🙂 Als het erop aan komt, dan gaat het toch om smaak en niet om hoe mooi ze zijn, toch?

Wil je macarons gaan maken? Dat raad ik je zeker aan! Maar het is niet zo makkelijk als je waarschijnlijk denkt 😉 Met dit recept kom je er wel hoor, maar er zijn wel een paar dingetjes waar je op moet letten:

  • Je moet de eiwitten goed stijf kloppen, maar dan weer niet té stijf. Hoewel je de lucht er bij het spatelen van het amandelmeel er weer uit kunt halen. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
  • Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld
  • Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. op die manier worden ze echt het mooist
  • Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
  • Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
  • Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
  • Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
  • Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
  • Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
  • Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze wel het lekkerst namelijk!

Met bovenstaande tips moet het je wel lukken, maar met macarons blijft het: proberen, proberen en proberen. Oefening baart kunst! En dat is natuurlijk altijd zo, maar met macarons geldt dat nog net een beetje meer 😉 Maar als ze dan gelukt zijn, oh wauw dan heb je ook wel echt een ware traktatie! Eentje die je gelukkig ook heel makkelijk in een luchtdichte trommel in de koelkast kan bewaren voor je gasten 🙂

Smakelijk!

Strawberry cheesecake macarons

Strawberry cheesecake macarons

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Rusttijd30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 5 min
Porties: 16 macarons

Extra benodigdheden

  • (hand)mixer

Ingrediënten

  • 70 - 75 gram eiwit ongeveer 2 eiwitten
  • snufje zout
  • roze kleurgel
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram amandelmeel
  • 5 gram gevriesdroogde aardbeien

Vulling

  • 4 digestive koekjes
  • 5 gram gevriesdroogde aardbeien
  • 80 gram poedersuiker
  • 2 el gecondenseerde melk
  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur

Instructies

  • Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg de kleurpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel toe totdat je de gewenste kleur hebt. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend roze mengsel hebt.
  • Maal de gevriesdroogde aardbeien tot fijn poeder in de keukenmachine of stamp dit fijn in een vijzel. Zeef dit samen met de poedersuiker en het amandelmeel boven het eiwit. Zeef dit echt! Anders wordt de structuur van je macarons niet mooi.
  • Spatel dit vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt. Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruikte hier de omtrek van een shotglaasje voor. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
  • Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 15 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 15 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog. Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen.

Vulling

  • Ondertussen kun je de vulling van de macarons maken. Maal de koekjes met de gevriesdroogde aardbeien fijn in de keukenmachine. Zet opzij totdat je het nodig hebt.
  • Mix de roomboter (op kamertemperatuur) met de monchou, gecondenseerde melk en de poedersuiker. Meng dit tot een mooie luchtige vulling. Roer hier de koekkruimels doorheen. Doe dit over in een spuitzak (met ruime mond, anders raakt ie verstopt) en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling