Ik vind cottage pie echt een heerlijk comfortfood gerecht. Heerlijk smaakvol en écht winters. Zoiets dat je wil eten als je lekker warm binnen zit en het buiten regent of sneeuwt. En deze variant eet je het beste met een lekker flesje koud bier erbij. Het liefst een flesje Cornet, dat smaakt er extra goed bij omdat je het ook in het eten hebt verwerkt.
Cottage pie is, zoals veel lekkere recepten van tegenwoordig, van oudsher echt armenvoer. Je maakt cottage pie eigenlijk van alle restjes vlees en groenten die je nog in huis hebt. Dek het af met een laagje aardappelpuree, iets wat je ook vaak wel in huis hebt, en maak het af in de oven.
Zou doet deze variant je waarschijnlijk niet zo gauw denken aan armenvoedsel. Met de heerlijke romige kipvulling en een rijke aardappelpuree met kaas erbovenop. Echt super lekker!
Geniet ervan 🙂
Cottage pie met kip en bier
Ingrediënten
Cottage pie
- 500 gram kipgehakt
- zout en peper
- 250 gram gerookt spek
- 1 ui
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 winterpeen
- 2 teentjes knoflook
- 2 el bloem
- 1 flesje cornet smoked oak bier
- 1 el grove mosterd
- 200 gram diepvries erwtjes
- 100 ml kookroom
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el gedroogde rozemarijn
Aardappelpuree
- 800 gram aardappels iets kruimig
- 1 beker melk
- 1 zakje geraspte cheddar
- peper en zout
Instructies
Cottage pie
- Rul het kipgehakt in een droge wokpan en breng op smaak met peper en zout.
- Snijd ondertussen het gerookt spek in blokjes. Voeg dit toe aan het gehakt en bak totdat het spel mooi knapperig is.
- Maak de ui schoon en snipper deze. Voeg ook toe aan de pan en bak ook een paar minuten mee.
- Snijd de champignons in kwarten en bak ze ook een paar minuten mee.
- Schrap de winterpeen en rasp deze grof. Voeg dit ook toe aan de pan en roer even goed door.
- Maak de knoflook schoon, snipper deze en bak ook ongeveer 1 minuutje mee.
- Voeg vervolgens de bloem toe en bak nog zo'n 3 minuutjes mee.
- Blus het af met het Cornet bier. Roer goed door totdat je een mooie egale saus hebt.
- Voeg dan de mosterd, kookroom en de erwtjes toe. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met oregano en rozemarijn.
- Laat op laag vuur pruttelen totdat het vocht wat is verdampt en je een wat drogere vulling hebt.
Aardappelpuree
- Kook ondertussen de aardappelen in 20 minuten mooi zacht in ruim gezouten water.
- Verwarm de oven voor op 180 graden op de grillstand.
- Verwarm de melk en pureer dit samen met de geraspte cheddar tot een mooie zachte puree.
- Voeg eventueel wat extra melk toe als de puree nog te droog is. Breng op smaak met peper en zout.
- Schep de gehaktvulling in een grote ovenschaal (of meerdere kleintjes) en verdeel hier de puree overheen.
- Bak dit in zo'n 10 minuutjes gaar in de voorverwarmde oven of totdat de bovenkant mooi bruin is.