Ik heb dit recept (voor de niet-pandan versie dan) ooit van een schoolvriendinnetje gekregen vertaald uit het Frans. Hier en daar wat aangepast naar de juiste hoeveelheden en verhoudingen en er deze keer dus een heerlijke pandan versie van gemaakt!
In de meeste recepten voor millionaire’s shortbread wordt de karamel niet meegebakken, maar ik moet eerlijk zeggen dat de karamel echt superlekker is op deze manier, dus daar ga ik verder niks aan veranderen 🙂
Voor een volgende millionaire’s shortbread variant zal ik een keer een normale maken, ik denk nog een keer een red velvet en een oreo millionaire’s shortbread. Want dit is écht heel erg lekker! Dus daar kan nog wel wat mooie variaties op maken 🙂
Maar geniet voor nu lekker van deze pandan millionaire’s shortbread!
Pandan millionaire’s shortbread
Extra benodigdheden
- rechthoekige springvorm
Ingrediënten
Pandan shortbread
- 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram kristalsuiker
- 1 el pandanpasta
- 100 gram maizena
- 200 gram bloem
Dulce de leche karamel
- 125 gram ongezouten roomboter
- 90 gram bruine basterdsuiker
- 2 el honing
- 1 blik gecondenseerde melk ongeveer 400 ml
- 1 tl vanille extract
Topping
- 400 gram witte chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de boter met de suiker totdat je een mooi luchtig mengsel hebt. Mix hier ook de pandanpasta doorheen.
- Kneed er dan met je handen de bloem en maizena doorheen totdat je een samenhangend deeg hebt. Kneed niet langer dan nodig is.
- Bekleed de springvorm met bakpapier en verdeel het deeg evenredig over de bodem.
- Bak dit in 20 minuten gaar. Laat ongeveer 20 minuten afkoelen.
Dulce de leche karamel
- Verwarm de oven weer voor op 180 graden.
- Verwarm de boter met de bruine suiker en honing in een pannetje. Totdat de boter en suiker zijn gesmolten en het mengsel begint te bubbelen.
- Laat dit op laag vuur zo'n 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Roer er dan de gecondenseerde melk en het vanille extract doorheen. Meng goed totdat je een egale karamel hebt.
- Stort de karamel op de koeklaag en bak nogmaals 20 minuten in de oven.
- Laat dit vervolgens volledig afkoelen.
Chocolade topping
- Smelt de witte chocolade en verdeel dit over de karamellaag. Strijk mooi glad.
- Laat de millionaire's shortbread afkoelen in de koelkast.
- Laat voor het snijden op kamertemperatuur komen en snijd met een warm mes in mooie stukjes.