Soms mag ik van manlief niet koken, of in ieder geval geen complete hoofdmaaltijd maken.. Omdat we dan nog zoveel in de diepvries hebben liggen of omdat we nog over hebben van de dag ervoor. Vaak mag ik dan wel een klein hapje, bijgerecht of een toetje maken! Toen bedacht ik deze heerlijke eierdumplings gebaseerd op een recept uit het boek van de Dumpling Sisters (aanrader!)
En wat waren ze lekker!! Natuurlijk hadden we uiteindelijk nog steeds veel te veel te eten haha, maarja welkom to my life, waar altijd veel eten is :p Ze gingen er wel heel goed in moet ik zeggen. Niet alleen bij mij, maar vooral bij manlief. Altijd fijn als de eerste opmerking is “Man, dit is lekker!” Dan weet ik dat het goed zit 😉
Het is wel even uitproberen hoor, met die dunne omeletjes. En je moet nog best snel zijn om de vulling op het ongestolde ei te leggen en het dan ook nog eens dicht te vouwen. Ik werkte gewoon in één grote koekenpan waarin ik telkens een nieuwe dumpling maakte en die vervolgens naar de zijkant schoof om mooi bruin te worden. Werkte prima!
Waar moet je op letten in dit recept? Dat je het omeletje goed dichtvouwt, zodat de vulling er goed in blijft zitten. Dat je niet teveel vulling in het ei doet en dat de vulling goed gaar is, als het eitje bruin is. Nou zal dat wel goed komen, maar werk daarom met middelhoog vuur, dan kan het bijna niet zo zijn dat het ei eerder gaar is dan de vulling. Met dit recept maak je zo’n 16 tot 20 dumplings. Perfect als voor- of bijgerechtje voor 4 personen 🙂
Ps. op de foto is het ei wat donker uitgeslagen. Dit komt niet omdat het ei zo lang gebakken is, maar dit is van de sojasaus die wat uit de vulling is gekomen 🙂
Smakelijk!
Dumplings van ei met varkensgehakt
Ingrediënten
Vulling
- 150 gram varkensgehakt of vlees uit varkensworst
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el rijstwijn (shaohsing)
- 1 tl maizena
- 1 tl sesamolie
- 1 tl witte peper
- 1 teentje knoflook
- 1 stukje gember (van 2 cm)
- 2 lente uitjes
Eierdumplings
- 3 eieren
- zonnebloemolie
- zout en peper
Instructies
- Meng voor de vulling het varkensgehakt (of haal het vlees uit varkensbraadworsten of varkenssaucijzen) met de sojasaus, rijstwijn, sesamolie, maizena en witte peper. Roer met een vork goed door elkaar. Maar de knoflook schoon en pers deze uit bij het gehakt. Maak de gember schoon en rasp deze bij het gehakt. Snijd de lente uitjes in dunne ringetjes en doe dit ook bij het gehakt. Roer alles nog even goed door met een vork.
- Kluts 3 eieren met een heel klein scheutje zonnebloemolie en wat zout en peper. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Doe telkens één schepje (ongeveer een juslepel) van het eimengsel in de pan en wrijf dit met de bolle kant van de juslepel uit tot een mooi rondje van dun ei. Zorg dat de bovenkant nog niet gestold is, schep hier een koffielepel van het gehaktmengsel op en sla het ei dubbel. Als het ei nog niet gestold is, blijft het goed plakken aan de randjes. Bak de dumpling ongeveer 2 minuutjes op de ene kant en draai vervolgens op de andere om die kant ook nog 2 minuutjes te bakken. Doe dit totdat al het ei en de vulling op is en je 16 tot 20 mooie eierdumplings hebt.
- Houd de dumplings warm onder aluminiumfolie en maak een dipsausje van 1 el donkere sojasaus met 1 tl sesamolie. Voor meer dipsaus verdubbel je de hoeveelheid.