Thaise larb van varkensgehakt

Thaise larb van varkensgehakt

Je vindt het heerlijk of je hebt er nog nooit van gehoord, een andere optie kan ik niet bedenken 😉 Thaise larb: een mengsel van gehakt, heerlijke Thaise smaakmakers zoals vissaus, suiker en limoensap en natuurlijk wat heerlijke groenten en kruiden! En dat allemaal samen geserveerd in een blaadje (romaine)sla. Ik vind het in ieder geval heerlijk! Ooit, jaren geleden, maakte ik het al een keer. En dat was veel te lang geleden! Tijd dus, om het weer een keer te maken 🙂

En wat viel het weer goed in de smaak! Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn testpanel 😉 Die het zich overigens niet kon herinneren dat ie dit al ooit had gegeten, lang geleden :p Dus voor manlief was het helemaal een nieuw gerecht!

Ken je dit gerecht als Laab uit Laos? Dan hebben we het over hetzelfde gerecht 😉 Larb of Laab wordt namelijk met name in Laos gegeten en een klein gebied in Thailand. Vandaar dat het onder beide keukens bekend is! In Thailand wordt het volgens mij vaker met varkensgehakt gemaakt en in Laos met kipgehakt. Dus kies vooral wat je zelf lekker vindt! Ik vind de vettige smaak van het varkensgehakt het best combineren met de overige smaken in het gerecht. Maar als je kippengehakt van kippendij gebruikt (in plaats van ‘gewoon’ kipgehakt), heb je die vettige smaak ook, wat ook heerlijk is!

Ik gebruikte voor deze Thaise larb varkensgehakt uit braadworstjes. De meeste slagers verkopen namelijk niet zomaar varkensgehakt, maar meestal half-om-half. En voor dit gerecht is 100% varkensgehakt toch echt net wat lekkerder. Dit wat vettere gehakt gaat namelijk perfect met de frisse smaken van de munt en het limoensap. Serveer er bijvoorbeeld wat rijst bij.

Deze Thaise larb is overigens ook prima geschikt als voorgerecht of als hapje.

Smakelijk! 😉

Thaise larb salade van varkensgehakt en pinda's

Thaise larb met varkensgehakt

Voorbereiding 15 min
Bereiding 10 min
Totale bereidingstijd: 25 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram varkensgehakt of varkensvlees uit braadworstjes
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 limoen
  • 1 el vissaus
  • 4 lente uitjes
  • flinke bos verse koriander
  • flinke bos verse munt
  • kleine romaine sla kropjes
  • ongezouten pinda's
  • 400 gram pandanrijst (optioneel)

Instructies

  • Als je varkensvlees uit worstjes gebruikt, haal dan het vlees uit de worst door het velletje open te snijden. Rul het gehakt in een wokpan totdat het mooi lichtbruin is. Maak de sjalotten schoon. Snipper 1 sjalot en bak deze met het gehakt mee, leg de andere even opzij. Maak de rode peper en de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe aan het gehakt. Bak heel eventjes mee. Breng het gehakt op smaak met 1 tl suiker, 1 el vissaus en het sap van 1 limoen. Houd het gehakt warm in de pan
  • Snijd de andere sjalot in hele dunne plakjes. Doe hetzelfde met de lente uitjes. Hak of scheur de muntblaadjes en het bosje koriander grof. Meng de sjalot, lente ui, munt en koriander door het gehakt. Serveer in een blad romaine sla en bestrooi met de pinda's. Serveer er eventueel pandanrijst bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *