Frikadel goreng

Frikadel goreng

Deze heerlijke Indonesische frikadel goreng zijn een heerlijk hapje als onderdeel van een rijsttafel! Ik maakte ooit al een keer frikadel pan, wat eigenlijk een soort grote (gehaktbrood) versie van deze kleine frikadel goreng is. Dus deze zijn vooral wat handzamer en makkelijker te serveren als (klein) bijgerecht, qua smaak zijn ze allebei top natuurlijk 🙂

Deze frikadel goreng zijn eigenlijk kleine gehaktkoekjes of Indische burgertjes of maar net waar je ze mee wilt vergelijken. Ik serveerde ze dus als onderdeel van een rijsttafel, maar je kunt ze ook als hoofdgerecht serveren. Met bijvoorbeeld wat witte rijst of lontong en sajoer boontjes. Een prima maaltijd!

En heb je er teveel gemaakt? Geen probleem! Vries ze (ongebakken) in, laat ze ontdooien en bak ze nog even op. Als je ze al wel hebt gebakken, kun je ze ook in de oven opwarmen uit de diepvries. Zelfs dan zijn ze nog lekker 😉

Smakelijk!

Frikadel goreng
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Frikadel goreng

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 20 frikadel goreng
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Frikadel goreng

  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 4 gekookte aardappels
  • 750 gram half om half gehakt
  • 2 eieren
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • bosje bladselderij
  • mespunt verse geraspte nootmuskaat
  • 1 tl koriander
  • 1 tl komijn
  • zout en peper

Ketjapsaus

  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el laos
  • 6 el ketjap manis
  • 6 el ketjap asin
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 tl citroensap

Instructies

Frikadel goreng

  • Maak de sjalotten, rode peper en knoflook schoon en snipper ze. Bak de ui in een scheutje zonnebloemolie. Voeg na een paar minuutjes de rode peper en de knoflook toe en bak nog zo'n minuut of 2. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  • Schil de aardappelen en kook ze in zo'n 20 minuutjes (in gezouten water) zacht en gaar. Laat de aardappelen afkoelen en prak ze tot een zachte puree.
  • Meng ondertussen het gehakt met de eieren, ketjap (manis en asin), koriander en komijn. Breng op smaak met lekker veel peper, zout en nootmuskaat. Hak een bosje bladselderij fijn en kneed dit ook door het gehakt.
  • Voeg nu ook de afgekoelde aardappelen en het uienmengsel toe. Kneed goed door en bak een proefstukje om te checken of je gehakt goed op smaak is. Zout genoeg?
  • Maak kleine platte mini burgertjes van het gehakt. Leg op een bord en dek af met plasticfolie. Zet tot gebruik in de koelkast.

Ketjapsaus

  • Maak ondertussen de ketjapsaus. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een steelpannetje. Maak de ui schoon en snipper deze. Bak een paar minuutjes in de olie. Maak de knoflook schoon en voeg deze ook toe, bak nog een paar minuutjes mee.
  • Voeg vervolgens de laos, ketjap (asin en manis), sambal en het citroensap toe. Breng aan de kook, roer even goed door en zet het vuur uit. Laat de saus afkoelen en serveer deze bij de frikadel pan.

Frikadel goreng

  • Bak de frikadel goreng mooi gaar in een koekenpan (geen olie nodig) en serveer met de ketjapsaus!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.