Een Biryani (of Biriyani) is een klassiek Indiaas gerecht. Het bestaat altijd uit kruidige rijst, bijvoorbeeld met saffraan of kardemom en een saus met vlees, vis of groenten.
Vaak roer je de saus en de rijst door elkaar voordat je het serveert. Ik serveer de rijst en de saus echter wel nog (deels) apart. Ik vind namelijk anders dat de rijst te papperig wordt door de saus.
In de originele Biryani is de saus dan ook niet zo romig als die in dit recept. Daar hoort het namelijk een beter geheel met de rijst (dus droger) te zijn. Maar ik vind juist de romige saus zo lekker! Dus misschien is het geen traditionele authentieke Biryani, maar hij is wel heel erg lekker! Maar misschien zou ik het eigenlijk gewoon een romige garnalencurry moeten noemen..
Deze garnalen Biryani combineert de heerlijk romige saus van yoghurt en kokosmelk, garnalen en kruiden met plakkerige saffraan rijst. Je kunt heel makkelijk zelf saffraanrijst maken door wat saffraan te laten weken in lauw water. Roer dit door de rijst, en je hebt saffraan rijst!
De rijst serveer je samen met de Biryani, vaak bestrooi je daarna de Biryani nog met wat noten (amandelen of cashewnoten bijvoorbeeld) en verse koriander. Ik serveerde deze heerlijke Biryani met een frisse komkommer raita.
Smakelijk!
Garnalen Biryani uit India
Ingrediënten
- 400 gram pandan rijst
- saffraaan
- 2 el lauw water
- zonnebloemolie
- bakboter
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 30 gram gember
- 1 rode peper
- 2 el gemalen koriander
- 1 el kurkuma
- 4 kruidnagels
- 4 groene kardemompeulen
- 1 kaneelstokje
- 1 el mosterdzaad zwart of geel
- 400 gram garnalen gepeld + zonder darmkanaal
- 400 ml kokosmelk 1 blik
- 200 gram yoghurt
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- blanke amandelen garnering
- rode peper garnering
Instructies
- Kook de pandan rijst volgens de verpakking. Week de saffraan in een klein kommetje met 2 el lauw water. Snipper de sjalotten, knoflook en rode peper en schil en rasp de gember. Verhit eenzelfde hoeveelheid zonnebloemolie als bakboter in een stoofpan met dikke bodem op middelhoog vuur. Bak de sjalotten, knoflook, rode peper en gember een paar minuten totdat de sjalotten licht glazig zijn.
- Stamp de kruidnagels en de zaadjes van de kardemompeulen fijn in een vijzel. Voeg dit samen met de gemalen koriander, kurkuma, de mosterdzaadjes en het kaneelstokje toe aan het mengsel in de pan. Bak dit enkele minuten totdat het kruidenmengsel geurt en de mosterdzaadjes beginnen te springen. Voeg de yoghurt en de kokosmelk toe en laat het 10 minuten pruttelen totdat de saus wat dikker is. Proef de saus en voeg evt. zout en peper toe als dit nodig is.
- Verdeel de rijst over 4 kommen of diepe borden. Voeg de garnalen toe aan de saus en kook nog een paar minuten mee totdat de garnalen lichtroze zijn en opkrullen. Let op dat je de garnalen niet te lang in de saus kookt, want dan worden ze droog en taai. Verdeel de saus over de rijst in de kommen en garneer met het amandelschaafsel en de rode peper. Smakelijk!