Zelfgemaakte Thaise groene currypasta

Groene currypasta maken

Zelf currypasta’s maken is helemaal niet moeilijk. Zeker niet als je een staafmixer met mengbak, een keukenmachine of een vijzel hebt. Vroeger kocht ik mijn currypasta’s ook altijd kant en klaar uit een potje. Maar vanaf dat ik de eerste currypasta zelf had gemaakt, wilde ik nooit meer kant en klare currypasta uit een potje.

Het is namelijk zóveel lekkerder om het zelf te maken. En vrij simpel, zolang je weet wat er in je currypasta gaat. Deze Thaise groene currypasta krijgt zijn mooie groene kleur van de verse koriander, groene pepers en limoenblaadjes. Daardoor krijgt de pasta ook een mooie frisse en pittige smaak.

Om voor een goede zout-balans te zorgen, voeg je zout toe aan de currypasta en blijf je proeven totdat de smaken in balans zijn. Dit moet een mooie combinatie zijn van zuur, zout en pittig. Met een lekkere kick van de koriander.

En als je dan je eerste zelfgemaakte currypasta hebt, wat kun je er dan mee? Ik gebruik één batch meestal ook echt voor één curry. Maar houd je van mildere smaken, dan kun je een deel van de currypasta gebruiken en de rest bewaren. Zorg dat je een pot hebt die je goed luchtdicht kunt afsluiten. Dan kun je de currypasta een paar weken in de koelkast bewaren.

Met deze zelfgemaakte groene currypasta maak je bijvoorbeeld een heerlijke Thaise groene kipcurry of een vegetarische groene curry.

De basis voor een mooie currysaus is deze groene currypasta. Voeg daar wat kokosmelk, vissaus en evt. wat limoensap en bruine suiker aan toe en je hebt al een heerlijke geurende curry. Wat vindt jij lekker in je curry’s?

Smakelijk!

Zelfgemaakte Thaise groene currypasta
Pin recept Delen op Facebook
4 van 9 stemmen

Groene currypasta maken

Voorbereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 2 el gemalen koriander
  • 2 el gemalen komijn
  • 2 groene pepers zonder zaadlijsten
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 4 stengels citroengras
  • 4 kaffir limoenblaadjes
  • rasp van 1 limoen
  • 1 klein bosje verse koriander
  • 1 el trassie
  • zwarte peper
  • zout optioneel
  • zonnebloemolie
  • keukenmachine of vijzel

Instructies

  • Maak de groene pepers, sjalotten en de knoflook schoon en snijd in grove stukken als je de groene currypasta in de keukenmachine maakt. Of in kleine stukjes als je de vijzel gebruikt.
  • Snijd het wit van het citroengras in ringetjes. Maal alle ingrediënten fijn in de keukenmachine, met zout en peper naar smaak, en zoveel olie dat je een mooie smeuïge pasta krijgt. Dat zijn ongeveer 3 eetlepels. Wil je de groene currypasta langer bewaren, voeg dan ook een beetje limoensap toe, dit zorgt ervoor dat de kleur mooi blijft.

Notities

Tip! Kaffir limoenblaadjes koop je bij de Toko uit de diepvries.

10 reacties

    • Hoi Monique! Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ik zou niet weten waarom dat niet zou kunnen! Lijkt me dus prima geschikt om in te vriezen ?

      Groetjes,
      Evie

  1. In het recept van de groene currypasta worden 2 groene pepers genoemd. IK vind dit heel scherp waar kan ik dit het beste door vervangen.?

    • Je zou één peper kunnen gebruiken in plaats van twee (en de zaadjes er uit halen, dan is ie minder pittig), of helemaal weglaten. Mocht je toch een beetje pit willen, dan zou je een mespunt chilipoeder toe kunnen voegen. Hopelijk kun je daarmee vooruit!

      Groetjes,
      Evie

    • Dat vind ik heel erg lastig, de smaak van trassie (of bijv. vissaus) vind ik heel lastig na te bootsen in een ander ingrediënt. Je zou het eens kunnen proberen met miso.. misschien dat dat wel een mooie vervanger is. In dat geval hoor ik graag wat je er van vond! 🙂

4 from 9 votes (9 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.