Italiaanse ceviche met limoncello

Italiaanse ceviche met limoncello

Ik bedacht al een hele tijd terug een compleet menu met één terugkerend ingrediënt, namelijk Limoncello. Dit was de eerste gang in mijn menu. Een heerlijke ceviche van kabeljauw, gegaard in limoncello en citroensap. Met een heerlijke Italiaanse salade van cherrytomaatjes, burrata, basilicum en pijnboompitjes. En laatst maakte ik dit gerechtje weer opnieuw, dus zie het als een verbeterde versie 🙂

Oorspronkelijk komt ceviche uit Latijns Amerika. Een Italiaanse ceviche is dus vrij bijzonder. En toch vind ik de Italiaanse smaken er heel erg goed bij passen. Een mooie combinatie van zachte vis, verse groenten, romige burrata en een lichte kick van de pesto.

Bij een ceviche gaar je de vis als het ware in citroensap, of sap van een andere citrusvrucht. Het zuur van het sap van de citrusvrucht reageert met de eiwitten in de vis. Hierdoor stollen de eiwitten en wordt de vis ondoorzichtig wit. Hierdoor lijkt het op gare vis, maar smaakt het zachter dan een gebakken vis. Een heel unieke manier van bereiden van vis.

Als je de vis te lang laat garen in het citrussap, dan kan de vis dus smaken als overgare vis. Pas daar dus mee op. Het zou zonde zijn als je een mooie verse vis verpest door deze te lang te garen.

Kies zo vers mogelijke vis. Het citroensap gaart de vis wel, maar doodt geen bacteriën of parasieten. Het blijft dus eigenlijk rauwe vis. Kijk dus uit met vis uit de supermarkt. Ga liever voor verse vis van de markt.

Ik serveerde deze heerlijke koude ceviche met krokant gebakken plakjes ciabatta, gegrild met wat olijfolie, peper en zout. Zo eet je dus elke hap een stukje krokant brood, zachte vis en knapperige tomatensalade. Heerlijk!

Smakelijk!

Italiaanse ceviche met limoncello
Pin recept Delen op Facebook
4 van 9 stemmen

Limoncello ceviche

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 200 gram verse kabeljauw
  • 3 citroenen
  • 4 el limoncello
  • 1 bakje koelverse groene pesto
  • 2 el visfond
  • 1 ciabatta of stokbroodje
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 1 bol burrata
  • handje vol pijnboompitten
  • handje vol basilicumblaadjes
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructies

  • Snijd de kabeljauw in mooie dunne plakjes en zet afgedekt opzij (in de koelkast) totdat je het nodig hebt. Dit kun je ruim van te voren doen. Haal de vis wel minstens een half uur voor het serveren uit de koelkast.
  • Meng het sap van 3 citroenen, de limoncello, 1 eetlepel groene pesto en 2 el visfond goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Hier ga je de vis straks in garen.
  • Snijd de ciabatta in plakjes en bestrijk deze met wat olijfolie. Bestrooi ze vervolgens met wat zout en peper. Grill de plakjes ciabatta een paar minuten in de oven totdat ze lichtbruin zijn.
  • Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in dunne plakjes en meng dit met de basilicumblaadjes en breng op smaak met een beetje olijfolie, peper en zout
  • Rooster de pijnboompitten totdat ze lichtbruin zijn in een droge koekenpan op laag vuur. Zet opzij totdat je ze nodig hebt.

Ceviche maken

  • Giet het citroenmengsel bij de kabeljauw en roer even goed, zorg dat de vis goed onderstaat en laat dit 10 minuutjes garen.
  • Verdeel ondertussen wat tomaatjes over 4 borden, Snijd de burrata in kwarten en leg op elk bordje 1 kwart burrata. Bestrooi dit met de pijnboompitjes en leg er wat geroosterd brood bij.
  • Schep er vervolgens de ceviche bij en breng eventueel nog op smaak met olijfolie, peper en zout.

2 reacties

  1. Ik lees overal dat Ceviche een paar uur moet garen in citroensap. Hier staat maar 10 minuten. Is dat dan voldoende?!

    • Hi Michiel,

      Als je ceviche een paar uur gaart, dan eindig je met gortdroge vis, dan wordt ie namelijk gewoon overgaar (alsof je de vis een uur hebt gebakken). Dit artikel van Delicious geeft ook een mooie richtlijn aan voor hoe lang je vis voor ceviche moet garen: https://deliciousmagazine.nl/delicious-helpt/kooktechnieken/ceviche-vis-bereiden/.

      Hoe lang je de vis gaart, is ook afhankelijk van of je de vis in blokjes of plakjes snijdt. Aangezien ik in dit recept dunne plakjes gebruik, is 10 minuten voldoende. Snijd je de vis bijvoorbeeld in blokjes, dan zou ik voor dit recept eerder 20 minuten aanhouden.

      Groetjes,
      Evie

4 from 9 votes (9 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.