Ik wilde al zo lang een keer een echt goede crispy varkensbuik maken.. En het is me eindelijk gelukt! Wauw, wat was deze varkensbuik lekker én super crispy! Echt de meest perfecte crackling die ik ooit zelf heb gemaakt in ieder geval :p
En daar heb ik natuurlijk wel wat tips voor opgezocht! Ik heb me vooral aan de tips van Adam Liaw gehouden deze keer. In één van zijn kookboeken (en op zijn Instagram) geeft hij een aantal tips die een perfecte crackling moeten geven.
Je start met het overgieten van de huid met kokend water. Vervolgens prik je zoveel mogelijk (misschien wel honderd) kleine gaatjes in de huid, over de hele huid verdeeld. Vervolgens ga je er voor zorgen dat de huid zo droog mogelijk is. Dit doe je door er zout overheen te strooien (onttrekt vocht) en het in de koelkast onafgedekt te laten drogen. Waarschijnlijk komt er dan wat vocht uit, dat dep je er tussendoor gewoon vanaf. Daarna blijft het als het goed is mooi droog.
Dan is het tijd om de varkenshuid crispy te bakken! Dat doe je eerst gewoon in de oven en maak je af door de grill even aan te zetten. En dan krijg je dus zo’n heerlijk stuk sappig vlees met een super krokante bovenkant!
Ik serveerde er gestoomde broodjes, groenten uit de airfryer en een heerlijke ketjapsaus bij. Heerlijk!
Geniet ervan 🙂
Krokante varkensbuik met ketjap saus
Ingrediënten
- 1 kilo varkensbuik aan één stuk met zwoerd/huid
- 1 el grof zeezout
Marinade
- 1 el witte peper
- 4 teentjes knoflook
- 1 el donkerbruine basterdsuiker
- 1 el ketjap manis
Ketjap saus
- 6 el ketjap manis
- 6 el ketjap asin
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- 1 el laos
- 2 el witte wijnazijn
Instructies
Vlees voorbereiden
- Overgiet de bovenkant van het vlees (zwoerd/huid) met kokend water totdat je het vel strakker ziet worden. Dep het dan heel goed droog met keukenpapier.
- Prik dan met een scherpe metalen pin, of bijvoorbeeld een grote vork, zoveel mogelijk gaatjes in de huid (niet in het vlees eronder), verdeeld over het hele stuk vlees.
Marinade
- Maak de knoflook schoon en pers uit. Meng dit met de overige ingrediënten voor de marinade goed door elkaar. Wrijf hier het vlees (niet de huid!) mee in.
- Leg het vlees in een platte schaal en verdeel het grof zeezout over de huid. Zorg dat dit niet op de rest van het vlees komt. Leg het stuk vlees nu onafgedekt een nacht tot 24 uur in de koelkast. Dep de huid af en toe droog met een stuk keukenpapier.
Vlees bereiden
- Verwarm de oven voor op 190 graden (hetelucht) en giet een klein beetje water op de bodem van het schaaltje waar het vlees in ligt. Bak de varkensbuik in 1 uur gaar. Zet vervolgens de grill aan en rooster het vlees totdat je een mooie bruine krokante huid hebt. Zo'n 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de sterkte van je grill. Let op dat het niet aanbrandt!
Ketjapsaus
- Maak ondertussen de saus. Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar met een garde en laat langzaam inkoken tot een mooie dikke (soort glaze achtige) saus. Serveer de saus bij het vlees.