Ik ben alweer eventjes bezig met project ‘kook het huis leeg’. En wat hadden wij nog veel pakken couscous staan! En natuurlijk allemaal halfvol :p Zoals dat eigenlijk altijd gaat met pasta, rijst en couscous. Dus lekker aan de kook met couscous! En dat is zeker geen straf 🙂 Want ik ben dol op couscous en nog meer op de gerechten die je bij couscous serveert. Hier maakte ik dus een heerlijke frisse lamstajine bij!
Een heerlijke frisse lamstajine met lekker wat groenten er in. Want dat mis ik vaak wel in een tajine. Nou niet in deze dus 😉 En de pistachenootjes bovenop maken het heerlijk af. Want elk gerecht heeft wel iets knapperigs nodig, vind ik. En dat element voegen deze pistachenootjes perfect toe.
Ook de munt is een heerlijke toevoeging aan dit gerecht. Dit maakt het, samen met de citroen, lekker fris. En dat combineert perfect met de hartige smaak van het lamsvlees. Oftewel, een topcombinatie! En ik had een superleuke mini tajine op de kop getikt bij de kringloop. Dus dit was ook een mooi moment om deze voor de foto te gebruiken 🙂
Smakelijk! 😉
Lamstajine met citroen, courgette en paprika
Extra benodigdheden
- tajine
Ingrediënten
- 600 gram lamsbout zonder bot
- zout en peper
- zonnebloemolie
- 3 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- stukje gember (ter grootte van een duim)
- 1 el gemalen komijn
- 1 el gemalen koriander
- 1 tl kaneel
- 3 tomaten
- 0,5 lamsbouillonblokje (of runderbouillonblokje)
- 2 citroenen
- kopje kokend water
- 1 courgette
- 2 puntpaprika's
- flinke bos verse munt
- 1 pak couscous à 375 gram
- ongezouten gepelde pistachenootjes
Instructies
- Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in de tajine. Snijd het lamsvlees in blokjes en kruid flink met peper en zout. Bak het lamsvlees rondom bruin in de olie in de tajine. Snijd de sjalotten in halve partjes en maak de knoflook schoon. Voeg de sjalotten toe aan de tajine en pers de knoflook ook uit over het vlees. Bak dit eventjes mee.
- Maak de gember schoon en rasp dit boven de tajine, Roer alles goed door. Voeg dan de komijn, koriander en kaneel toe. Roer dit goed door het vlees. Snijd de tomaten grof en voeg deze ook toe. Voeg het sap van 1 citroen toe met een kopje water en zorg dat het vlees overal net niet onder staat (in een enkele laag in de tajine). Verkruimel het bouillonblokje boven de tajine en roer nog eens door. Doe het deksel op de tajine en laat dit 1 tot 1,5 uur stoven.
- Snijd de courgette in plakken en de puntpaprika's in reepjes. En snijd de citroen in partjes. Voeg de courgette, paprika en citroen na de stooftijd van 1 tot 1,5 uur toe aan de tajine en laat dit nog 10 minuten met deksel op de tajine meestoven. Maak ondertussen de couscous klaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Hak de munt fijn en roer dit na 10 minuten (als de courgette gaar is) door de tajine. Serveer de tajine met de couscous en garneer met pistachenootjes.