Ik had kipgehakt over: zo is dit recept ontstaan :p Wat doe je namelijk als je iets over hebt en daar iets mee wil maken? Googelen naar het ingrediënt, eventueel in combinatie met gerechten of keukens die je al kent. En in dit geval zat dit Thaise gerechtje al in mijn hoofd (ergens onbewust voorbij zien komen denk ik), dus dan start het onderzoek naar de verschillende ingrediënten en verhoudingen! Vervolgens ga ik met wat notities de keuken in en ontstaat er een recept op basis van wat ik heb gelezen en hoe alles bij elkaar smaakt 🙂
En zoals veel rijst- of noedelgerechten, vind ik het lekker om er een eitje bij te bakken of te koken. Vooral met zo’n smeuïge dooier kan dat een gerecht echt helemaal afmaken. Dat vind ik in dit geval ook. Het gerecht zelf is namelijk vrij pittig en daarbij vind ik zo’n eitje altijd wel neutraliserend werken. Een perfecte combi dus!
Het liefst gebruik je in deze pad krapow Thais basilicum: wat je vaak bij de toko als plantje of in een bosje kunt kopen. Kun je dat nou echt niet vinden? Dan kun je ook vooruit met gewoon basilicum. Ja, het smaakt dan anders, maar het is nog steeds hartstikke lekker!
Smakelijk 🙂
Pad krapow: Thaise kip met basilicum
Ingrediënten
- 350 gram jasmijnrijst
- 4 Thaise rode chilipepers
- 6 teentjes knoflook
- zout en peper
- 400 gram kipgehakt
- 2 sjalotten
- 250 gram kouseband
- 2 el oestersaus
- 1 tl donkere sojasaus
- 1 el lichte sojasaus
- 1 el vissaus
- 1 el palmsuiker
- flinke bos Thais basilicum of gewone basilicum
- 4 eieren
- 2 limoenen
Instructies
- Kook de jasmijnrijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Maak vervolgens de rode pepers en de knoflook schoon en pureer dit in de keukenmachine tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout en zet opzij.
- Rul het kipgehakt in een grote wokpan gaar en voeg de chilipuree toe.
- Maak de sjalotten schoon, snipper deze en voeg ook toe aan de pan. Bak even mee totdat de sjalot glazig is.
- Maak ondertussen de kouseband schoon en snijd in hapklare stukken. Voeg dit samen met de oestersaus, donkere en lichte sojasaus, vissaus en palmsuiker toe aan de pan.
- Roer alles goed door en voeg een beetje water toe. Stoof dit totdat de kouseband gaar is (zo'n 5 tot 10 minuten). Roer regelmatig.
- Bak ondertussen 4 spiegeleitjes en houd ze warm.
- Pluk de blaadjes van de takjes Thaise basilicum en roer de blaadjes door het gehakt.
- Serveer de pad krapow met de jasmijnrijst, het gebakken eitje en een paar partjes limoen
Hoi Evie, allereerst bedankt voor dit lekkere recept! Ik heb het zojuist gemaakt, alleen hoe krijg jij het gerecht zo donker van kleur (zo op de foto te zien)? Mijn kipgehakt bleef een ‘bleke’ kleur houden.
Hoi Romy,
Fijn dat je het lekker vond! Door de donkere sojasaus, de oestersaus en palmsuiker zou de saus toch vrij donker moeten worden. Als je de saus inkookt (wanneer je de kouseband erbij doet), kun je dit het beste zonder deksel doen zodat de saus mooi donker wordt, inkookt en lekker dik en plakkerig wordt.
Groetjes,
Evie
Hoi Evie,
Wat een heerlijk recept, makkelijk, snel en super lekker.
Denk alleen dat ik er de volgende keer iets meer Thaise pepers in doe en iets minder Thaise basilicum.
Maar ja, zo gaat het bij ieder recept, na de eerste keer is het een kwestie van aanpassen naar je persoonlijke voorkeuren.
Bedankt voor het delen van je recept!
Groetjes Eric
Heerlijk recept! Ik eet de pad krapouw met beyond meat gehakt. Een heerlijk vegetarisch recept met deze vervanging 😋.
Dat is inderdaad een perfecte vervanging om dit gerecht vega te maken! Wat een goed idee om beyond meat gehakt te gebruiken 🙂